Nyelvtanulás: lazán vagy minden áron?


Kitalált naplók következnek. Hilda és barátnője, Zsuzsi, ugyanis nyelvtanulásba vágják a fejszét.

Hilda:

“Nem lehet, hogy ne tudnék megtanulni angolul! Pont én, aki az iskolában mindig ötös voltam? Igen, újra nekiállok. Az elején kezdem, mert már úgyis mindent elfelejtettem.”

Zsuzsi:

“Tegnap elhatároztam, hogy megtanulok angolul. Könnyű lesz, mert tanultam az iskolában, és egy csomó szóra emlékszem. Gyorsan, nézzük, mit tudok? Ó, kitart ez addig, amíg befejezem a mosogatást. Csak annyit kell megtanulnom, hogyan rakjam össze őket.”

Hilda:

“Két hetet töltöttem azzal, hogy nyelviskolát keressek, meg mindenféle ingyenes anyagot letöltsek a netről. Engem aztán nem fognak lehúzni! Alapszintig egyedül is eljutok.”

Zsuzsi:

“Kitaláltam egy tök jó módszert. Mivel több barátom is tanulni akar, elhatároztuk, hogy találkozzunk akár csak egy görbe estére, öt-öt szót megtanítunk egymásnak. Beleegyeztek, kivéve Hildát. Jobb is, csak rontaná a hangulatot.”

Hilda:

“Még mindig csak tananyagokat gyűjtök. Frusztrált vagyok. Rég neki kellett volna állnom a tanulásnak. Ja, most ezt az írást olvasom, ahol ahelyett, hogy megmondanák, mit csináljak, szemléletbeli dologra próbálják felhívni a figyelmemet.”

Zsuzsi:

“Na, hát megy ez nekem. Szuper a nyelvérzékem! Letöltöttem a telefonomra egy appot, így munkába menet is tanulok. És tudjátok, mit? Angol zenéket hallgatok! Csak úgy mászik a fejembe minden, szavak, nyelvtan!

Hilda:

“Jó hír! Vásároltam egy olcsó könyvet! Bele is kezdtem, de ezek az igeidők olyan érthetetlenek.

Zsuzsi:

“Ma felajánlottam két angol turistának a segítségemet. Megértettek! Fantasztikusan haladok.”

Hilda:

“Te jó isten, elfelejtettem a present perfectet! Azt hiszem, előröl kell kezdenem. Az a hülye Zsuzsi meg folyton hívogat, hogy nézzünk közösen filmeket. Angolul! Felirat nélkül! Nem képes megérteni, hogy ez nekem magas?”

Zsuzsi:

“A barátommal elhatároztuk, hogy heti egy vacsora alatt angolul fogunk beszélgetni. Neki sem árt a gyakorlás!”

Hilda:

“Harmadik lecke. Ötödszörre. Azt hiszem, feladom. Bele kell nyugodnom, hogy nincs nyelvérzékem. Feladom.”

Zsuzsi:

“Ideje új állás után néznem. Ahol használhatom az angolt. Igaz, még van hová fejlődnöm, de bárkivel eltársalgok. Jövőre profi leszek. Tuti.”

Hozzád ki áll közelebb?

Tanulási tippekért vágj bele a tanulási tanácsadásba!