Felnőttkori diszlexia


A diszlexia egy speciális olvasási nehézség. Ma már szerencsére odafigyelnek a szűrésére, így általában, mire egy gyerek iskolába megy, kiderül, ha veszélyeztetett. Nem volt ilyen szerencsés a mai harmincas, negyvenes, ötvenes korosztály. Így, ha alig-alig tudsz koncentrálni, kevered a hasonló betűket (akár látvány, akár hangzás alapján), rosszul megy a fejszámolás, gyenge a szövegértésed, sokszor félrehallod az utasításokat, lassan haladsz a munkahelyi feladataiddal, bizony, akár érintett is lehetsz. Töltsd ki ezt a tesztet! Ha az eredmény pozitív, próbálkozhatsz azzal, hogy:

– fejleszted a figyelmedet! Katt ide!

– részt veszel tanulási tanácsadáson! Olyan (bevált) technikákkal fogsz megismerkedni, melyeket az emberi agy működésének ismeretében fejlesztettek ki. Diszlexiádat ugyan nem fogják megszüntetni, de az életedet száz százalék, hogy megkönnyítik.

– megszabadulsz az átélt kudarcok káros hatásaitól! Az autogén tréning megfelelő forma erre, ráadásul koncentrációfejlesztő hatása is van.

– képzett tanár (elsősorban logopédus) segítségével újratanulod az olvasást. Első körben tesztelésre számíts: meg kell ugyanis keresni, hogy hol akadtál el: a betűket kevered, a szavak szótagolása okoz gondot, vagy látszólag hibátlanul olvasol, csak éppen két mondat után elveszíted a fonalat?

Egy próbát megér:

– diszlexiások számára kidolgozott betűtípus használata (link jobbra, a dobozban)

ChromaGen lencsék (nincs vele tapasztalatom)

– alapozó terápia, homloklebeny torna

NILD fejlesztés

Ám a teszt eredménye legtöbbször negatív. Problémád attól még lehet! Gyakorlatlanság, kisebb képességbeli gyengeségek (pl. a figyelem irányításának nehézsége), a számodra megfelelő tanulási módszerek ismeretének hiánya. Vegyél részt tanulási tanácsadáson!