Tanulásmódszertan 101


Vajon hogyan kell hatékonyan és eredményesen tanulni? Melyek a bevált módszerek? Miként támogathatnád az emlékezetedet, figyelmedet? Hogyan lehetne jobb a szövegértésed? Esetleg hamarabb is letudhatnád? Hogyan érhető el a vágyott osztályzat? Jó helyen jársz, a tanulásmódszertan ugyanis éppen erről szól. A bejegyzés egyfajta 101-es kurzus: az alapokkal ismertet meg, összefoglaló jelleggel.

A legfontosabb tudnivalók

Időbeosztás, a tanulás helyszíne, emlékezeted működése (rövid és hosszú távú), jó és rossz tanulók közötti különbségek, a reális célok fontossága…

Szövegek tanulása

Próbáld ki ezt a háromlépéses tanulási stratégiát memóriád támogatásának érdekében!

Jegyzetelés

A Cornell módszer ötletes és eredményes technika, bár több erőfeszítést  igényel, mint a “majd úgyis megkapom a PDF-et” típusú hozzáállás. Első feladatod, hogy egy nagy alakú füzetet oldalanként felosztasz úgy, ahogyan itt látod! Ha A4-es lapokra szeretnél írni, használhatod a dokumentumot is.

Letöltés: Cornell jegyzetelési módszer (Pdf)

A jobb oldal alsó sarkában lévő négyzetbe az oldalszámot írd, a jegyzet-oszlop tetején lévő vonalra a tantárgy nevét, az előadót és a dátumot. (Ne hagyd ki, mert ilyen módon egy későbbi dolgozatban hivatkozhatsz a hallottakra!)

Előadás után, amilyen hamar csak lehetséges, összegezd a jegyzet oszlopban leírtakat a felidézés-oszlopban! Legyél rövid és tömör! (Emlékezetből dolgozz, csak akkor puskázz, ha feltétlenül szükséges!) A lap alján található összegzés-oszlopot akkor töltsd ki, amikor már megtanultad az oldal tartalmát: megint csak fejből dolgozz, a saját szavaidat használd, és legyél olyan rövid, amennyire csak lehetséges! (Maximum 25 szó!) Később, az ismétlés során már elegendő lesz ezt átolvasnod.

Vázlatolás

Ismerd meg a gondolatok térképét, a tanulásmódszertan egy bombabiztos módszerét!

Egyedül nem megy? Jelentkezz tanulási tanácsadásra!