Dolgoznál nyugdíj után?


A magyar munkavállalók kétharmada még akkor sem dolgozna a nyugdíjkorhatár után, ha emelnék a fizetését – derül ki a Randstad humánerőforrás-szolgáltató cég Workmonitor című felmérésének adataiból. A teljes cikket elolvashatod a HVG online oldalán!

Vajon miért? Szinte hallom a válaszokat: “Már unokázni akarok.” Vagy: “Megromlott az egészségem.” És: “Elegem van.” Esetleg: “A gyerekem azt akarja, hogy költözzek hozzá.” De mi állhat a háttérben? Azt gondolom, hogy kevés hazánkbéli tekint igazán önmegvalósításként a munkájára – ez azt jelenti, hogy pusztán anyagi forrásként tekintenek rá, és nem úgy, mint amiben kiteljesedhet kreativitásuk vagy feszegethetik teljesítőképességük határait.

Neked is mondták gyermekkorodban, hogy “Ne keverj munkát mulatsággal!”? Ez az idézet Csíkszentmihályi Mihály: Flow, az áramlat című könyvéből származik. Apja tanítása volt – de nem a várt hatást érte el. A szerző ugyanis nem fogadta meg az intelmet. Helyette megállapította, hogy a felnőttek sem tévedhetetlenek. Hiszen ő annyiszor tapasztalta az ellenkezőjét! Felnővén aztán kutatásba kezdett: vajon mi tesz igazán élvezetessé egy tevékenységet?

Flow-élménynek, csúcsélmények nevezte el, amikor valaki annyira elmerül az adott feladatban, hogy a külvilág megszűnik létezni. Ilyenkor az időérzékelés is megváltozik: fel sem tűnik, hogy már órák óta dolgozol. Ez az állapot nagyon élvezetes; aki egyszer megtapasztalja, vágyódni fog utána.

A munkád nagyon is alkalmas lehet arra, hogy belekerülj a sodrásba, hiszen az élmény csak akkor fog jelentkezni, ha valamilyen kihívást jelentő célért tevékenykedsz. Ám a feladat nem lehet sem túl könnyű, sem túlságosan nehéz. Én varrás közben sosem fogom átélni, hiszen még a szabásmintát is alig vagyok képes kibogarászni – előbb dobom félre.

Képzeld el, ha annak idején – követve nagyanyámat – varrónőnek állok? Talán óriási akarattal eljutok a bizonyítványig (elégségesre valószínűleg futotta volna); talán el is helyezkedem; talán le is dolgozom a negyven évemet. De az biztos, hogy egyetlen nappal sem ülnék tovább a gép előtt, mint muszáj. Míg nagyanyám, igaz, csak hébe-hóba, de nyugdíjasként is vállalt megrendeléseket. Varrás közben kapta el ugyanis a flow – erről pedig csak akkor mondott le, amikor már gyakorlatilag nem látott.

Tehát: a számodra megfelelő munka olyan, hogy az elvégzendő feladatok rendszeres flow-élményhez juttatnak. Kérlek, csukd be a szemed, és próbáld meg felidézni: volt-e már ilyen tapasztalatod? Sikerült? Ha igen, előrébb jutottál. Már csak annyi maradt, hogy kitaláld, mely szakmák biztosítanak hasonló jellegű tevékenységeket. Ha viszont semmi nem jut az eszedbe, sem most, sem holnap, sem a jövő héten, akkor ideje felfedező körútra indulnod. Önkénteskedj, vállalj el egy néhány órás (másod) állást, segíts a családtagjaidnak, keress új hobbyt – próbáld ki magad minél több helyzetben!

Ha egyedül nem boldogulsz, gyere pszichológiai tanácsadásra! Képességeid vizsgálata irányt mutathat, ld. a fenti, saját példámat a varrónőségről.