A tanulási kudarcok okai


A következőkben a tanulási problémák főbb okairól olvashatsz. A lista nem teljes körű, de, remélem, be tudod lőni, mi lehet a gond. Ha nem, az sem gond, azért vagyok, hogy segítsek 🙂

Tantárgyi lemaradások

Lehet, hogy elveszítetted a fonalat, és most ennek a következményeit nyögöd. A nyelvtanulás és a  matematika-alapú tárgyak különösen veszélyesek ilyen szempontból. Valamit nem értesz meg, és ez kihatással lesz a későbbiekre, akkor is, ha átcsúsztál a vizsgán. Érdemes lehet korrepetitort keresned – bár ez gyakran csak tüneti kezelés. (Nem az okot szünteti meg.) Ha nehézségeid valós oka érdekel, olvass tovább, hátha magadra ismersz….

Tanulásmódszertani tájékozatlanság

Órákat tanulsz, az eredmény mégis elmarad a várttól? Nem részletezem. Olvasd a blogot 🙂

Olvasási problémák

Nemzetközi vizsgálatok tanúsága szerint a magyar diákok, sőt, felnőttek szövegértése is gyenge, hazai kutatók pedig azt találták, hogy honfitársaink többsége megreked az ötödik osztályos szinten! Csoda, hogy nem boldogulnak a főiskolai/egyetemi több száz oldalas tananyagokkal?

Képességzavarok

Lehet, hogy a figyelmed vagy a rövid távú memóriád egy kicsivel gyengébb az átlagosnál – ebben az esetben a tanulási tanácsadás biztosan segíteni fog. De akkor se keseredj el, ha esetleg diszlexiától szenvedsz: kutatások szerint a fejlődés gyermek és felnőttkorban is lehetséges! (Erről itt olvashatsz!)

Motivációs problémák

“Nem tudom! Nem akarom! Nincs kedvem!” Az ilyen kijelentések mögött számtalan ok húzódhat meg, pl. a korábbi kudarcok emlékei. Vagy: nem ott vagy, ahol igazból lenni szeretnél. Mindkét esetben ajánlom a pszichológiai tanácsadást.

Szorongás, félelem a számonkéréstől

Olvasd el ezt a bejegyzést!

Egyedül nem megy? Jelentkezz tanulási tanácsadásra!