Hipochondria


A hipochondria túlzott aggódást jelent az egészségeddel kapcsolatban. Ha érint téged, valószínűleg több is jellemző rád a következőkből, megkeserítve a napjaidat:

– erős félelem attól, hogy komoly, életveszélyes betegséged van

– apró, mindennapi testi jeleket (pl. bőröd viszketése) súlyos betegségek (rák) tüneteinek gondolsz

– félelem attól, hogy mit hoz a nap, vajon milyen új betegség tüneteit fedezed fel saját magadon?

– az időd túlnyomó részében betegségek után kutakodsz

– a vérnyomás, pulzus- és cukormérő a táskád mindennapi tartozéka

A hipochondria férfiakat és nőket egyformán érint, ráadásul bármely életkorban kialakulhat. Kockázati faktort jelent, ha gyermekkorodban súlyos betegségen estél át, esetleg egy szeretett ismerősöddel történt ilyesmi. (Különösen, ha az illető meg is halt.) Fokozott az előfordulása olyan emberek között, akik valamilyen más szorongásos kórképpel küzdenek.

A hivatalos verzió szerint (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) a tüneteknek fél évig fenn kell állniuk, hogy megkapd a hipochondria kódját, de nem javaslom, hogy addig várj. Ha a mindennapjaid három hónapja csak az orvosok szerint nem létező betegségeidről szólnak, ideje pszichológust felkeresned. A szenvedés nem a diagnosztikai kritériumokról szól! Az autogén tréning és a pszichológiai tanácsadás, kombinációját javaslom. Az AT általános szorongáscsökkentésre alkalmas, a tanácsadás pedig technikákat tanít, hogy megszabadulhass aggodalmaidtól.

Figyelem! A hipochondria csak igen ritkán múlik el magától, de néhány dologgal azért megpróbálkozhatsz:

    • Sportolj: ez segít megbirkózni az esetlegesen társuló depresszióddal is
    • Foglald el magad, találj egy hobbyt! Esetleg fogadj örökbe egy kisállatot!
    • Próbáld meg elemezni, mi az, ami kiváltja az aggodalmaidat? Ha pl. az Interneten fel-felbukkanó egészségügyi hirdetések, akkor tölts kevesebb időt a gép előtt!

Kérd meg a családodat, hogy olvassanak utána a betegségednek ők is! Ha megértik, min mész keresztül, támogatóbbak lesznek, ami önmagában jó hatással lesz rád.

S hogy mi állhat a háttérben? Például valamilyen séma.