Vizsgaszorongás


Vajon egyesek hogyan képesek nyugodtak maradni a legnehezebb vizsgák, dolgozatok előtt, amikor te már napokkal, sőt, hetekkel korábban idegeskedsz? Esetleg az utolsó pillanatban meggondolod magad, és el sem mész? Ez a vizsgaszorongás, amelynek számtalan oka lehet. Nézzünk néhányat!

Kezdjük azzal, hogy azért rettegsz a számonkéréstől, (vizsga, zh, dolgozat, felelés, prezentáció), mert nem készültél. Ha igazán jót akarsz magadnak, ne intézd el annyival, hogy “sajnos lusta” vagyok, meg, hogy “nem bírok nekiállni”. Tedd fel magadnak a kérdést, hogy miért? Gyakori válasz szokott lenni, hogy “én nem is ebben az iskolában szerettem volna tanulni, de a szüleim…” vagy, “rájöttem, hogy egyáltalán nem ott van a helyem, ahol vagyok.” Ha te is így jártál, érdemes lenne elgondolkoznod a váltáson, még akkor is, ha esetleg később kapod kézhez a diplomádat. Semmi gond, ha egyszer előfordul; ötödszörre viszont már másfajta problémákat sejtet. Lehet, hogy Pán Péter bújt el benned?

Egy másik lehetőség, hogy nem a képességeinek megfelelő helyen vagy. Sokan gimnáziumba, egyetemre mennek, anélkül, hogy végiggondolnák, egyáltalán képesek lesznek-e elvégezni. Sok képesség fejleszthető, ha vállalod a célzott gyakorló feladatokat, de azért csodára ne számíts! Én például pocsék mérnök vagy lakberendező lennék, mert nem látom térben a dolgokat. Az egyetemen végeztem erre irányuló tesztet: nulla (!) pontot értem el. Talán fejlődhetnék, ha úgy érezném, hogy megéri a befektetett idő és energia, de nagy valószínűséggel hiába erőlködnék. Labdába sem rúghatnék az iskolatársaim mellett. Helyette inkább egy olyan szakmát űzök, ahol  hasznosíthatom kiváló hallás utáni memóriámat.

Igen, igen… az is előfordulhat, hogy jól érzed magad a helyeden, a képességeid kimagaslóak, és mégsem megy… ebben az esetben jelentkezz tanulási tanácsadásra. El foglak látni a megfelelő technikai ismeretekkel, és ha egyéb akadály nem áll fenn, a továbbiakban nem lesz problémád.

Járható út lehet az is, ha első körben megkérdezed az ismerőseidet: ők hogyan tanulnak? Próbáld ki, amennyiben valami tetszik! Ha nem megy, nem kell erőltetni! Keress inkább egy újabb módszert. Egy ideig folytathatod, de véleményem szerint nem érdemes sokáig halogatni a professzionális segítséget. A tanulásfejlesztés során nem véletlenszerűen haladunk (bár teljesen nem kikerülhető), hanem megismerlek (beszélgetés, tesztek, próba-feladatok), és célzottan, az olvasás és memóriakutatás eredményei alapján fogok a számodra módszereket javasolni.

Folytatva a sort, tegyük fel, hogy alaposan felkészülsz, otthon tudod is az anyagot, a vizsgán azonban bénító szorongás tör rád. De hiszen ezért olvasod most ezt az írást, ugye? Kezdd azzal, hogy átgondolod: Mi állhat a háttérben? Kérdezd meg saját magadat egymás után többször is, hogy miért? Pl.: “Miért félek a dolgozatoktól?” Válasz: “Nem akarok rossz jegyet kapni.” És akkor megint: “Miért nem szeretnék rossz jegyet kapni?” Válasz: “Akkor nem vesznek fel … szakra.” Itt egy picit váltani kell: “Mi történik, ha nem vesznek fel … szakra?” A sort folytathatod. Azzal, hogy megfogalmazod a mélyben rejlő okot, máris léptél a megoldás felé. Sőt, tovább megyek: ennyi akár elég is lehet.

Aztán próbálkozhatsz azzal is, hogy számonkéréskor (felelés is lehet) szándékosan odafigyelsz izmaid ellazítására. Robot és rongybaba – megfeszít, kienged. Amennyiben nem sikerül, és minden igyekezeted ellenére feszült maradsz, javaslom, hogy autogén tréningezz!

Helyes, ha azt is megfigyeled, milyen negatív gondolatokkal hergeled magad. Lehet, hogy azért aggódsz, mert a szüleid cikizni fognak, vagy nem akarsz a baráti társaságodból csak te kimaradni az egyetemről. Amennyiben jellemző rád, hogy a feladatok végzése helyett a leendő kudarc hatásait elemezgeted, meg kell tanulnod leállítani ezt a haszontalan pörgést. Azonnal fogalmazz új mondatot az eredeti helyett. Pl.: “A szüleim látják és értékelik az erőfeszítéseimet”. Vagy, ha nem ez a helyzet: “Magamnak csinálom, nem nekik. Idő kell, amíg belejövök.” A lényeg, hogy azonosulni tudj vele. Eleinte még így is erőltetettnek fog tűnni, de aztán belejössz és megtáltosodsz 🙂