Pszichológiai tesztek


Ha ezt a linket megnyitod, egy teszttel fogsz találkozni. Egy nagyon egyszerű, átgondolás útján készült kérdéssorral, amely az összpontszámod alapján mond valamit rólad. Hasonlókkal leginkább az Interneten, esetleg női újságokban találkozhatsz. Azonban, legyünk őszinték, ezeknek a teszteknek a használhatósága messze elmarad az igazi pszichológiai tesztekétől, és inkább figyelemfelkeltésre valók.

A komolyabb pszichológiai tesztek hihetetlenül sok munkával készülnek; elkészítésük külön tudomány. Kiemelten fontos, hogy az eszköz kidolgozója kutatások sorozatával győződjön meg arról, hogy a műve…

– reliábilis, azaz megbízható. Tehát megvizsgálja, hogy a teszt mennyire jól méri azt, amire készítették. Vajon mindegyik kérdés alkalmas a célra? Például az intelligencia mérésére szánt tesztemben nyugodtan érdeklődhetek afelől, mennyire kedveled a pirosat, de ha a válaszok nem a végeredményekkel mozognak együtt, akkor a kérdés nem illik az eszközbe.

– validált, tehát érvényes. Ez azt jelenti, hogy a tesztnek azt kell mérnie, amire szánták. A depresszió teszt a depressziót mutassa ki, és ne az étkezési zavarokat vagy a cukorbetegséget. Ha pedig azt szeretnéd tudni, hogy extrovertált (nyitott, társaságkedvelő) vagy-e, akkor jogos az az elvárásod, hogy az értékelés ezt mondja meg, és ne a házasságodat vizsgálja.

A fenti követelmények csak akkor biztosíthatók, ha a készülő tesztet sok ezren kitöltik! Minél többen, annál jobb. Ráadásul a vizsgálatokat kultúránként, gyakran országonként is el kell végezni.

Mindezt a különféle magazinok, sőt, még az Internetre felrakott eszközök sem tudják nyújtani. A tényleg modern, sokat vizsgát teszteket általában szerzői jogok védik, ha egy pszichológus használni szeretné őket, vásárolnia kell. Ha mégis találkozol velük valahol az Interneten közzétéve, az törvénytelen.

A kiértékelésről: bizony, jobb szakemberre bízni! Gondolj csak bele, egy-egy bonyolultabb teszt felvételét, a kapott pontszámok értelmezését általában külön tanfolyamon oktatják. Senki nem képes gyorsan és egyszerűen átlátni ezeket az eszközöket. A kézikönyvet is hiába töltöd le: kb. 500 oldal 🙂

További érvek saját magad tesztelése ellen, ha komoly a tét:

– Lehet, hogy már a teszt címe is gondot okoz. Pl. a kognitív disztorziós skála elnevezést nem hiszem, hogy kapásból megfejted. Nyomozhatsz az Interneten, de ez természetesen idő, és az is elképzelhető, hogy félreértesz valamit.

– Otthon, egyedül, könnyű félresöpörni az eredményt. Bebeszélheted magadnak, hogy “Ugyan már, nem is iszom olyan sokat, ez hülyeség!”. Egy pszichológussal szemben ülve nehezebben teheted ugyanezt.

– Ha az eszköz időhatáros (pl. intelligencia), egyedül nehéz lehet betartani az előírt kereteket.

Egy pszichológus jelenléte garancia arra, hogy az eszköz, amire esetleg a jövődet bízod, reliábilis és validált, továbbá, hogy megfelelően történik a felvétel és a kiértékelés. A magam részéről nem túl gyakran, de azért használok teszteket:

– a tanulási tanácsadás első felében szokásaid és képességeid vizsgálatára

– a pszichológiai tanácsadás során a megküzdési stratégiáid (hogyan reagálsz stresszhelyzetekre), illetve sémáid felderítésére

– a kapcsolatleltár megfelelő tagját