Pozitív pszichológia


A pozitív pszichológia a jóval foglalkozik. A pozitív gondolatokkal és érzelmekkel, az erősségek felismerésével és kiaknázásával, a tehetséggel, a sikeres emberrel, a boldogság titkával, hogy mitől lesz igazán örömteli egy tevékenység, hogy mitől lesz nem csupán jó, de nagyszerű egy párkapcsolat, hogy a rossz körülmények ellenére hogyan lehet egészségesnek maradni.

De vajon hogyan épül be mindez a gyakorlatba?

Egyrészt, a témák révén. Keress csak rá bármelyik pontra, garantáltan találsz az adott területre szakosodott segítőket. (Pszichológus, coach, mentálhigiénés segítő, tréner… stb.)

Másrészt, egyfajta hozzáállásként. A kliens nem beteg. Legfeljebb elakadt, de még az sem biztos. Sokszor csak szeretne még jobb anya, apa, férj, feleség, tanár, főnök, sportoló lenni. Jól értetted: már amúgy is jó, mások és saját maga szerint is, de szeretne tovább fejlődni.

Harmadrészt módszertanként. Tegyük fel, hogy észreveszem: kliensem mimikája szegényes. (Ez gondot szokott okozni az emberi kapcsolatokban.) Több út közül is választhatok, amennyiben az illető úgy dönt, hogy változtatni szeretne. Például gyakoroltathatom vele a különféle érzelmekhez tartozó arckifejezéseket. A másik, hogy a pozitív pszichológia jegyében megtalálom és felhasználom egy erősségét. Mondjuk, hogy remekül rajzol. Ekkor háziként kaphatja, hogy fessen különféle érzelmeket átélő arcokat. Előbb-utóbb ő maga fogja a tükör előtt próbálgatni, ami nem is olyan régen még csak a papíron létezett. Így végül rákanyarodik az első útra, de örömmel, nem pedig vért izzadva teszi! (Természetesen ez utóbbi lehetőség sem csodaszer, és egyáltalán nem alkalmas mindenki számára. Ha valaki éppen csúszik a depresszió felé, szóba sem fog kerülni. Illusztrációként kezeld!)