Pozitív pszichológia


A pszichológiáról sokan feltételezik, hogy az a “betegeknek” való, és a hiányra/rosszra összpontosít. Ez igaz bizonyos irányzatok esetén, ám az utóbbi időben új megközelítés jelent meg: a pozitív pszichológia.

Két nagy alakja, Martin Seligman és Csíkszentmihályi Mihály így fogalmazott: “Úgy véljük, hogy a pozitív emberi tevékenység pszichológiája fejlődése során tudományos megértésre talál, és hatásos beavatkozást fog jelenteni az egyének, családok és közösségek gyarapításához.”

A pozítív pszichológiai kutatók a jóval foglalkoznak:

  • a pozitív érzelmekkel és gondolatokkal
  • az erősségek felismerésével és kiaknázásával
  • a tehetségek azonosításával – bármiben
  • a sikeres ember természetrajzával
  • a boldogság titkával
  • hogy mitől lesz igazán örömteli egy tevékenység
  • mitől lesz nem csupán jó, de nagyszerű egy párkapcsolat, család, közösség… stb.
  • hogyan maradhat valaki testileg és lelkileg egészséges, ha a körülmények ellene dolgoznak?

De vajon hogyan épült be mindez a gyakorlatba?

Egyrészt, a témák révén. Keress csak rá bármelyik pontra, garantáltan találsz az adott területre szakosodott segítőket. (Pszichológus, coach, tréner, természetgyógyász… stb.)

Másrészt, egyfajta hozzáállásként. A kliens nem beteg. Legfeljebb elakadt, de még az sem biztos. Sokszor csak szeretne még jobb anya, apa, férj, feleség, tanár, főnök, sportoló… lenni. Jól értetted: már amúgy is jó, mások és saját maga szerint is, de szeretne tovább fejlődni.

Harmadrészt, egyfajta módszertani irányvonalként. Pl. tegyük fel, hogy észreveszem: kliensem mimikája szegényes. (Ez gondot szokott okozni a munkahelyen és a magánéletben is.) Több út közül is választhatok, amennyiben az illető úgy dönt, hogy ennek változnia kell. Az egyik, hogy nekiállok vele gyakoroltatni a különféle érzelmekhez tartozó arckifejezéseket. A másik, hogy a pozitív pszichológia jegyében megtalálom és felhasználom egy erősségét. Ilyen lehet például, hogy remekül rajzol. Ekkor házi feladatként kaphatja, hogy fessen különféle érzelmeket átélő arcokat. Előbb-utóbb ő maga fogja a tükör előtt próbálgatni, ami nem is olyan régen még csak a vásznon létezett. (Ezzel végül is rákanyarodik az első útra, de mivel élvezetes tevékenységen keresztül teszi, észre sem fogja venni a göröngyöket.)