Szülőknek


Szülőként teljesen érthetően foglalkoztat, hogy mivel járulhatnál hozzá a foglalkozások sikeréhez. Kérlek, olvasd el ezt a néhány szempontot, és a javaslataim szerint járj el. Ha esetleg marad benned kérdés, nyugodtan keress a xenia.balint (kukac) gmail.com címen vagy a lenti űrlapon. 72 órán belül válaszolok.

1. A gyermeked és a nulladik, megbeszélő jellegű alkalom

Ha fiad/lányod 18 év feletti, kérem, hogy saját maga intézze a foglalkozásokkal kapcsolatos ügyeket! 16 és 18 év között a szülőknek lehetősége van bekapcsolódni, csak éppen nem nagyon ajánlom. A fiatal lehetőleg egyedül keressen meg! 16 éves kor alatt viszont inkább felnőtteket várok!

2. Alkalmak a szülőkkel

Ha kliensem 18 év alatti, elképzelhető olyan helyzet, hogy az életében fontos szerepet betöltő felnőtteknek (anya, apa, nevelőszülők) konzultációs alkalmakat javaslok. Hogy együtt vagy külön-külön, azt valamennyi érintett fél bevonásával, közösen döntjük el. Ekkor a fizetendő összeg megegyezik annak a szolgáltatásnak a díjával, amelyre a fiatal jár. Figyelem! Ha megtagadjátok a részvételt, befejezem a gyermeketekkel való foglalkozást. Nem lenne értelme folytatni.

3. A szülők és a foglalkozások tartalma

Nehéz feladat meghúzni a határt titok és nem titok között, ha kliensem 18 éven aluli. Nem szeretném elveszíteni a gyermek bizalmát, de a szülők részéről jogosnak érzem az igényt, hogy kövessék az eseményeket. Így azt a szabályt hoztam, hogy tájékoztatást nyújtok a hiányzásokról és a késésekről, nagy vonalakban a témákról, amelyekről beszélgetünk, illetve, ha a szülők felé kérésem van, annak okairól. Megosztom továbbá mindazt, amire kliensem megkér. Ha valamiről úgy érzem, hogy a foglalkozások sikere érdekében feltétlenül a szülők tudomására kell hoznom, első körben igyekszem megszerezni a gyermek engedélyét. Csak végső esetben lépek ennek hiányában.

4. Ha a szülők nem értenek egyet a segítő szolgáltatás fajtáját, szükségességét illetően

Nem a legszerencsésebb helyzet. Igyekezzetek megállapodásra jutni, mert hátráltatja a foglalkozások sikerét, ha egyikőtök támogatja a fiatal részvételét, a másik nem. Nézzetek körül az Interneten, hátha találtok olyan módszert és szakembert, akivel mindketten kiegyeztek. Ha nem sikerül megegyeznetek, javaslom, hogy próbálkozzatok mediációval. Az is elképzelhető, hogy gyermeketek problémái csupán attól megoldódnak, hogy ti hatékonyabban kommunikáltok egymással.

5. Ha a gyermeked hallani sem akar semmiféle segítségről

Egyeztessünk (mail, telefon), mert akad néhány trükköm vonakodó tinédzserek meggyőzésére. A legegyszerűbb, ha azt kéred tőle, hogy csak 3 (2,1) alkalmon vegyen részt, és utána szabadon dönthet a folytatásról. Ha így jársz el, gyermeked úgy fogja érezni, hogy figyelembe veszed a véleményét. Azt is ajánlom, hogy mutasd meg neki ezt a honlapot, és hallgasd meg a kialakult véleményét. Biztasd, hogy ha kérdése akad, írjon emailt nekem. Így előbb-utóbb el fog jönni! De inkább később, mint kényszerítve, mert ez utóbbi lecsökkenti a siker esélyét.

6. Kapcsolatom a fiatallal

Egy kicsit talán más ez a viszony, mint bármi más. Biztosan különbözik a tanárokkal kialakított kapcsolattól. Nem fogom tehát leszidni a fiatalt; helyette arra fogok törekedni, hogy megértsem: mi miért történt? Kérlek, azt se várd el tőlem, hogy az “ügynököd” legyek. Soha nem fogom győzködni a fiatalt, hogy járjon egyetemre, de arról sem, hogy költözzön hozzád. Azt tartom majd szem előtt, hogy a megfelelő információk birtokában ő maga dönthessen.

7. Ne kérd, hogy hazudjak a gyerekednek!

Rövid távon talán praktikusnak tűnik, de előbb-utóbb kiderül az igazság, és a fiatal mind a szüleire, mind rám haragudni fog. Bármire is járjon, meghiúsul, a probléma pedig marad. (Elsősorban akkor találkozom ilyen igénnyel, ha a gyermek pszichológushoz nem akar menni, de a magántanártól nem zárkózik el.) Családi titkok (pl. örökbefogadás, betegség) fedezését sem vállalom. A bajokat jó eséllyel amúgy is a hazugságok okozzák. Ezt is meg lehet kísérelni helyretenni, de úgy nem, hogy beszállok a titkolódzásba.

8. Hagyd a fiatalt próbálkozni!

Bizonyos esetekben lényeges lehet, hogy hagyd gyermekedet nyugodtan próbálkozni. A tanulásfejlesztés során például az új módszerek alkalmazása kezdetben akár kudarcokhoz (egy-egy rosszabb jegyhez) is vezethet. Fontos, hogy támogasd a fiatalt a hosszú távú gondolkozásban, illetve annak megértésében, hogy a siker néha türelmet igényel.

9. Testvérek nem járhatnak közösen egyik foglalkozásra sem

A 18 éven aluliak számára kínált foglalkozásaim minden esetben egyéniek, így legfeljebb párhuzamosan járhatnak a fiatalok. A részletes szabályokat itt találod! (Görgess az oldal aljára!)

10. Ha gyermeked fiatalabb, mint a kijelölt korhatár

Mindenképp egyeztessünk! Semmi nincs kőbe vésve, a korhatártól el lehet térni, amennyiben nem veszélyezteti a foglalkozások sikerét. De alternatív lehetőségeket is megfontolásra ajánlok:

– amennyiben feltételezhető, hogy kislányod/kisfiad problémáját valójában a te nehézségeid okozzák, akkor számodra javaslom a pszichológiai tanácsadást (pl. ha szorongsz, “ráragadhat” a gyermekedre is)

– ha párkapcsolati problémákkal küszködtök, akkor eredményesebb, ha ti jártok tanácsadásra

– ha még rendszeresen együtt tanulsz alsós gyermekeddel, vegyél inkább te részt tanulási tanácsadáson, így két legyet ütsz egy csapásra!

Kérdezz!

Nem kerülsz fel semmiféle email listára…

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Email stimmel? Jól nézd meg! (kötelező)

Üzenet

Elfogadom az adatkezelési tájékoztató rám vonatkozó részét (kötelező)

Elfogadom az adatkezelési tájékoztató rám vonatkozó részét (kötelező)