Pszichológus Budapesten és online: rólam


Ez az írás rólam szól. Arról, hogy milyen pszichológus, milyen ember vagyok. Ha nem találod, ami foglalkoztat, írj a xenia.balint (kukac) gmail.com címre, vagy használd az űrlapot legalul! Neved, üzeneted sehová nem kerül a honlapon, email-ben válaszolok 72 órán belül.

1. A kezdet kezdete: hogyan lettem pszichológus?

1998-at írtunk, amikor 16 évesen eldöntöttem: pszichológusnak fogok tanulni. Elsősorban olvasmányélmények ihlették a választásomat: akkoriban szerettem C. G. Jung svájci gondolkodó írásait, mert úgy éreztem, hogy rólam szólnak; mi másra vágyna egy tinédzser? Később aztán kiábrándultam a szerzőből. (Igaz, egyik aktuális kedvencemben, a tranzakcióanalízisben, fellelhetők a nyomai.)

Tanulással töltött évek következtek, de szerencsére nem feleslegesen. 2000-ben felvettek az ELTE Bölcsészettudományi Karának pszichológia szakjára. Lelkesen és néha kevésbé lelkesen tanultam az alapozó tárgyakat: inkább a gyakorlati vonatkozásokat kedveltem, mint az elméleti fejtegetéseket. Bár azóta sok, akkoriban csak okoskodásnak tűnő információ bizonyult hasznosnak, beleértve akár a statisztikát, de az élettant is.

Közben megalakult a Pedagógiai és Pszichológiai Kar, én pedig az alapozó három évet követően szakirányt választottam: életvezetési és pályaválasztási tanácsadás, továbbá iskolapszichológia területén folytattam tanulmányaimat. E idő tájt szerettem bele a tanulásmódszertanba is.

2. A diploma után

Szerencsésnek mondhatom magam, mert az államvizsga utáni októberben, tehát 2005 őszén, sikerült elhelyezkednem egy budapesti iskolában. Sok volt évfolyamtársamnak jóval lassabban jött a lehetőség. Szinte azonnal megkezdtem a Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület autogén tréning képzését. Azért tetszett meg, mert általa egy év leforgása alatt praktikus, széles körben használható módszer kerülhetett a birtokomba. Az oktatás sajátélmény részén aztán meg is tapasztaltam, hogy a relaxáció tényleg működik. A bogaraktól való félelmemet csaknem eltüntette 🙂 Viccet félretéve: számtalan pontos segítette az életemet izgulósságom csökkentésével.

2010-ben aztán prepare/enrich párkapcsolati tanácsadó lettem, majd 2012-ben a Williams Életkészségek Tréning következett. (Röviden összegezve ez egy stresszmenedzsment program.) Belekóstoltam a neuro-lingvisztikai programozásba és az örömtréningbe is. Az előbbi nem tetszett, az utóbbi befejezése (a tréneri minősítés) még várat magára; személyiségemen, módszertanomon azonban már eddig is gazdagított.

3. Tevékenységem vállalkozóként

A honlap nagyon egyszerű formája már 2005-ben létezett, akkor, végzős egyetemistaként inkább csak próbálgattam, hogy lenne-e igény tanulásmódszertan oktatásra. Volt.

2006-ban az autogén tréning, a pszichológiai és a pályaválasztási tanácsadás is felkerült az oldalra. A sikerek szépen jöttek, ezért 2007-ben úgy döntöttem, hogy főállású egyéni vállalkozóként teszem próbára magam. (Felmondtam iskolai munkahelyemen…)

2010-ben a párkapcsolati tanácsadást is beemeltem a szolgáltatásaim közé, illetve tanulásfejlesztéssé kereszteltem a módszertan oktatást. Pontosabban lefedi a lényeget.

Az évek során továbbá dolgoztam (vállalkozói megbízással) a Mozgássérültek Országos Szövetségének, a Szinergia Szakképző Iskolának, a Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnáziumnak. (Egyéni kliensvezetés, tréningek.)

4. Mi biztosítja a minőségi munkát?

Reményeim szerint hatékony tanácsadói és oktatói tevékenységemet a rendszeres szupervíziós alkalmak biztosítják. Tehát járok egy olyan csoportba, ahol kérdezhetek a kollégáimtól, ha elakadnék egy-egy ügyfelemmel. Természetesen mindezt  azonosításra alkalmas adatok nélkül teszem. Egyébként: képzések, előadások, szakirodalom olvasása.

5. Néhány személyes információ rólam

’82-ben születtem, Nagykanizsán nőttem fel, 2010-ben házasodtam, ’17-ben egy kisfiú anyukája lettem 🙂

6. Milyen embernek tartom magam?

Szokták mondani, hogy egy pszichológus munkaeszköze a személyisége. Tehát, ilyennek látom magam: gyakorlatias, szeretem a tudományos bizonyítékokon alapuló módszereket, távol tartom magam az ezotériától. Kedves, rugalmas és közvetlen vagyok. Könnyen és gyorsan átlátom a lényeget. Szeretem a rendet magam körül. Érdekelnek az állatok, a tudományos fantasztikus irodalom, a finom ételek.

7. És egy titok 🙂

Cicaimádó vagyok! Azok, akik osztoznak ebben a mániámban, érdekesnek találhatják macskás oldalamat.

Kérdezz!

Nem kerülsz fel semmiféle email listára…

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Email stimmel? Jól nézd meg! (kötelező)

Üzenet

Elfogadom az adatkezelési tájékoztató rám vonatkozó részét (kötelező)