Pszichológus Budapesten és online: rólam


Ez az írás rólam szól. Arról, hogy milyen pszichológus, milyen ember vagyok. Ha nem találod, ami foglalkoztat, írj a xenia.balint (kukac) gmail.com címre, vagy használd az űrlapot legalul! Neved, üzeneted sehová nem kerül a honlapon, email-ben válaszolok 48 órán belül.

1. A kezdet kezdete: hogyan lettem pszichológus?

1998-at írtunk, amikor 16 évesen eldöntöttem: pszichológusnak fogok tanulni. Elsősorban olvasmányélmények ihlették a választásomat: akkoriban kedveltem C. G. Jung svájci gondolkodó írásait, mert úgy éreztem, hogy rólam szólnak; mi másra vágyna egy tinédzser? Később aztán teljesen kiábrándultam a szerzőből.

Tanulással töltött évek következtek, de szerencsére nem feleslegesen. 2000-ben felvettek az ELTE Bölcsészettudományi Karának pszichológia szakjára. Lelkesen és néha kevésbé lelkesen tanultam az alapozó tárgyakat: inkább a gyakorlati vonatkozásokat kedveltem, mint az elméleti fejtegetéseket. Bár azóta sok, akkoriban csak okoskodásnak tűnő információ bizonyult hasznosnak, beleértve akár a statisztikát, de az élettant is.

Közben megalakult a Pedagógiai és Pszichológiai Kar, én pedig az alapozó három évet követően szakirányt választottam: életvezetési és pályaválasztási tanácsadás, továbbá iskolapszichológia területén folytattam tanulmányaimat. E idő tájt szerettem bele a tanulásmódszertan világába is.

3. A diploma után

Szerencsésnek mondhatom magam, mert az államvizsga utáni októberben, tehát 2005 őszén, sikerült elhelyezkednem egy budapesti iskolában. Sok volt évfolyamtársamnak jóval lassabban jött a lehetőség. Szinte azonnal megkezdtem a Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület autogén tréning képzését. Azért tetszett meg, mert általa egy év leforgása alatt praktikus, széles körben használható módszer kerülhetett a birtokomba. Az oktatás sajátélmény részén aztán meg is tapasztaltam, hogy a relaxáció tényleg működik. A bogaraktól való félelmemet csaknem eltüntette. Viccet félretéve: számtalan pontos segítette az életemet izgulósságom csökkentésével.

2010-ben aztán prepare/enrich párkapcsolati tanácsadó lettem, majd 2012-ben a Williams Életkészségek Tréning következett. (Röviden összegezve ez egy stresszkezelést segítő program.) Belekóstoltam a neuro-lingvisztikai programozásba és az örömtréningbe is. Az előbbi nem tetszett, az utóbbi befejezése (a tréneri minősítés) még várat magára; személyiségemen, módszertanomon azonban már eddig is rengeteget gazdagított.

3. Tevékenységem vállalkozóként

A honlap nagyon egyszerű formája már 2005-ben létezett, akkor, végzős egyetemistaként inkább csak próbálgattam, hogy lenne-e igény tanulásmódszertan oktatásra. Volt.

2006-ban az autogén tréning, a pszichológiai és a pályaválasztási tanácsadás is felkerült az oldalra. A sikerek szépen jöttek, ezért 2007-ben úgy döntöttem, hogy főállású egyéni vállalkozóként teszem próbára magam. (Felmondtam iskolai munkahelyemen…)

2010-ben a párkapcsolati tanácsadást is beemeltem a szolgáltatásaim közé, illetve tanulásfejlesztéssé kereszteltem a módszertan oktatást. Pontosabban lefedi a lényeget.

Az évek során továbbá dolgoztam (vállalkozói megbízással) a Mozgássérültek Országos Szövetségének, a Szinergia Szakképző Iskolának, a Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnáziumnak. (Egyéni kliensvezetés, tréningek.)

4. Mi biztosítja a minőségi munkát?

Reményeim szerint hatékony tanácsadói és oktatói tevékenységemet a rendszeres szupervíziós alkalmak biztosítják. Tehát járok egy olyan csoportba, ahol kérdezhetek a kollégáimtól, ha elakadnék egy-egy ügyfelemmel. Természetesen mindezt  azonosításra alkalmas adatok nélkül teszem. Egyébként: képzések, előadások, szakirodalom olvasása.

5. Milyen embernek tartom magam?

Szokták mondani, hogy egy pszichológus munkaeszköze a személyisége. Tehát, ilyennek látom magam: gyakorlatias, szeretem a tudományos bizonyítékokon alapuló módszereket, távol tartom magam az ezotériától. Kedves, rugalmas és közvetlen vagyok. Könnyen és gyorsan átlátom a lényeget. Szeretem a rendet magam körül. Érdekelnek az állatok, a tudományos fantasztikus irodalom, a finom ételek.

6. És egy titok 🙂

Cicaimádó vagyok! Azok, akik osztoznak ebben a mániában, érdekesnek találhatják macskás oldalamat.

7. Kérdezz!

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Email stimmel? (kötelező)

Üzenet