Pszichológus kisokos


Ez az oldal a pszichológusokról szól. Előre bocsájtom, hogy sokfélék vagyunk, rengeteg szolgáltatást kínálunk (más szakmabeliekkel átfedésben is), és még több módszerrel dolgozunk! Ha kérdésed van, írj a xenia.balint (kukac) gmail.com email címre, vagy használd az űrlapot! Neved, pontos üzeneted sehová nem kerül a honlapon, email-ben válaszolok 72 órán belül. (De a kérdésed, tartalmilag, felkerülhet ide.)

1. Mikor érdemes pszichológushoz fordulni?

Egyszerű. Ha úgy gondolod, hogy egyedül nem tudsz továbblépni. Részletek itt és itt!

2. De az én problémám olyan semmiség…

Nem számít. Ha önállóan, baráti és/vagy családi segítséggel nem találsz megoldást, keress pszichológust! Ezt sokan gyengeségnek tekintik, pedig másként is lehet értelmezni, pl. annak jeleként, hogy képes vagy felismerni a határaidat.

3. Hogyan segíthet egy pszichológus?

Képzeld úgy, hogy a pszichológus üzemeltet egy liftet, te pedig beszállsz, és miközben együtt haladtok felfelé, olyan fortélyokat tanulsz, amelyek révén hatékonyabb, boldogabb leszel. Hogyan? Ezt több tényező befolyásolja: a pszichológus neme, életkora, világlátása, tapasztalatai, a kedvelt irányzatai…

4. Mit nem tesz egy pszichológus?

Soha, semmilyen körülmények között nem írja elő, mit csinálj. Segíthet meglátni az egyes utak előnyeit vagy buktatóit, rámutathat, hogy ismételten úgy cselekszel, ahogyan az elmúlt három évben általában, jelezheti, hogy veszélyesnek látja, amire készülsz, de a döntést neked kell meghoznod!

5. Nem fura egy idegennek beszélni a problémáimról?

Dehogynem. Normális, hogy az első néhány alkalommal szokatlannak találod a helyzetet. Semmi gond, nem várjuk el, hogy azonnal meztelenre vetkőzz!

6. Milyen irányzatok léteznek?

Felsorolhatnám, többféle szempont szerint is csoportosítva, de úgy sem olvasnád végig 🙂 Térjünk inkább vissza a liftes példához! Képzeld el, hogy becsukódik mögötted az ajtó! A pszichológus többféle nyelven is megszólalhat; mindegyik alkalmas lehet arra, hogy elsajátítsd azokat a bizonyos fortélyokat. Előbb természetesen meg kell tanulnod értelmezni azokat a kifejezéseket, amelyekről szó van, legyenek azok a kognitív torzítások fajtái, a sémák vagy a tranzakcióanalízis fogalmai.

7. Mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között?

A pszichiáter orvosi végzettséggel  rendelkezik. A pszichológus viszont egészen máshol, például az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógia és Pszichológiai Karán, vagy a Károli Gáspár Egyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett diplomát. Az új tanulmányi rendszerben az alapképzés három évig tart, ezután a hallgatók viselkedéselemző képesítést kapnak. Akik továbbra is az iskolapadban maradnak, a két éves mesterképzés elvégzésével pszichológusok lehetnek. Fontos, ami mindebből következik: a pszichológus semmiféle gyógyszert nem írhat fel!

8. Mit jelent az, hogy valaki szakpszichológus?

A diploma megszerzése után a pszichológus további tanulmányokat folytathat. Így válhat tanácsadó-, pedagógiai- vagy klinikai szakpszichológussá. De nem csak ilyen módon képezhetjük magunkat: különféle tanfolyamokon is részt vehetünk, akár más területek érintésével is. (Pl. gyógynövények használata.)

9. Mi az, hogy módszerspecifikus képzés?

Ilyen címszó alatt tanulunk különféle technikákat, pl. az autogén tréning oktatását is.

10. Mit jelent az, hogy valaki pszichoterapeuta?

Nos, miután egy pszichológus elvégezte a klinikai szakképzést, további tanulással pszichoterapeuta válhat belőle. Az út a szakorvosok számára is nyitott; főként pszichiáterek élnek vele. Ez azonban csak egy lehetőség a sok közül, amit választhatnak ők is, a pszichológusok is.

11. Mit jelent az, hogy pszichológiai tanácsadás?

Ez is egy fajta lift. Részletesebb leírásért kattints ide!

12. Mit jelent az, hogy életvezetési tanácsadás?

Néha a pszichológiai tanácsadás szinonimájaként használják, néha viszont mást jelent: pl. siket emberek segítik társaikat, hogyan boldoguljanak a mindennapi életben. Nem feltétlenül pszichológus tartja.

13. Mit jelent az, hogy konzultáció?

Nagyon sokféle konzultáció létezik. Pl. szakdolgozati konzultáció, orvosi konzultáció, életcél konzultáció… stb. Néha a pszichológiai tanácsadást ezen az alternatív néven emlegetik.

14. A pszichológus pénzbe kerül?

A legtöbbször igen, mert Magyarországon az állami ellátottság alacsony. Minden esetre, több kutatás is kimutatta, hogy hatékonyabb és gyorsabb, ha fizetős pszichológust választasz. A legegyszerűbb, ha befektetésként gondolsz a díjra: most kiadod, később pedig megtérül az ára. (Pl. nem fizetsz hiába egy olyan iskoláért, amit sosem fejezel be.)

15. Hová fordulhatok, ha ingyenes lehetőséget keresek?

Érdeklődj az iskolában, ahová a gyermeked jár, a lakcímed szerint illetékes nevelési tanácsadóban, családsegítő szolgálatnál, esetleg a háziorvosodnál, kórházakban. Néhány alapítvány is kínál kedvező lehetőségeket.

16. Mennyibe kerül egy pszichológus?

Az egyéni foglalkozások 6000 és 18000 forint között mozognak 50-60 percenként.  A csoportos foglalkozások díja 45 vagy 60 percre leosztva általában 2000-6000 Ft között mozog. Pár-, illetve családterápiák esetén akár 20 000 Ft fölé is mehet a nagyjából másfél óra díja, de ezeken kettő-négy szakember is jelen lehet.

17. Sok pszichológus honlapján olvasható, hogy “keretek”, meg “határok”. Mit jelentenek ezek a kifejezések?

A pszichológus-kliens kapcsolat szabályait jelentik. Pl. nem telefonálhatsz éjjel egykor, akkor érkezel, amikor megbeszéltétek, előre rögzítitek a fizetendő díjat, a lemondhatóságot… stb. Az enyémekért kattints ide!

18. Hogyan válasszak pszichológust?

A legfontosabb, hogy szimpatikus legyen ő maga is, és az általa beszélt nyelv is. A gyakorlati vonatkozásokról sem érdemes megfeledkezni. Tudod vállalni, hogy hetente/kéthetente felkeresed, ha például 100 km választ el benneteket egymástól? Képes leszel akár hosszú távon is fizetni a szolgáltatásaiért? Milyen hosszú a várólistája? A hét mely napjain tud fogadni? Ugyanis, ha te kizárólag hétvégén érsz rá, a pszichológus viszont csak hétfőn és szerdán dolgozik, mást kell keresned.

19. Hol keressek pszichológust?

Például az Interneten. Rengeteg honlappal találkozhatsz, ahol pszichológusok bemutatják saját magukat, tevékenységüket, az általuk beszélt nyelveket. Érdemes azt a problémát is beírni a keresőbe, amire megoldást keresel. Az ismerősök ajánlásai is beválhatnak, de azért vedd figyelembe, hogy különbözőek vagyunk, így akár kellemetlen meglepetés is érhet.

20. Mikor gyanakodjak, hogy egy pszichológus rossz szakember?

Ha nem tartja be az ígérteit, ha késik a foglalkozásról és nem menti ki magát elfogadható okkal, ha mindenhatónak és tévedhetetlennek igyekszik beállítani saját magát, ha direkt utasításokkal beleszól az életedbe (leszámítva, ha alapos okkal feltételezi, hogy veszélyben vagy), ha játszmázik (pl.: “Én csak segíteni próbálok rajtad…”), ha nem válaszol a képzettségét, tapasztalatait firtató kérdéseidre, ha könnyű és gyors megoldást ígér…

21. Vannak barátaim. Miért kellene pszichológushoz fordulnom?

Mert egy segítő kapcsolat menedzselése számtalan készséget és rengeteg tudást igényel, amellyel a barátaid nem rendelkeznek. Nincs ebben meglepő, a pszichológusok meg a könyveléshez nem értenek.

22. Igaz, hogy a pszichológus egy idő után a barátommá válik?

Elképzelhető, hogy a kapcsolatotok egy időszakában úgy fogod érezni, de attól még nem lesz az. Éppen ebben rejlik az értéke: néha olyan, mintha a pszichológus a barátod/férjed/apád lenne, így úgy is fogsz vele viselkedni. A pszichológus ezen keresztül fogja látni, hogyan működsz a számodra fontos kapcsolataidban, a visszajelzésein keresztül pedig te is!

23. Ha elmegyek pszichológushoz, meddig kell járnom? Évekig?

Talán igen, talán nem 🙂 Függ a pszichológus által követett irányzattól, és attól is, hogy mennyire állsz készen a változásra….

24. Kell-e a díványon feküdnöm, ha pszichológushoz fordulok?

Nem valószínű. Általában a klasszikus pszichoanalízis során fordul elő, de manapság már kevesen beszélik ezt a nyelvet. A legvalószínűbb, hogy csaknem egymással szemben, kb. 45 fokban elfordított székeken ültök majd.

25. Egy pszichológus csak hallgat, bólogat és hümmög?

Írtam erről egy bejegyzést. Katt a pszichológusokról szóló tévhitekért!

26. Mindenképpen sor kerül az álmaim elemzésére?

Nem.

27. A pszichológus izomteszteléssel dolgozik?

Nem. Ezzel a kineziológusok foglalkoznak.

28. A pszichológus egyetlen élményre vezeti vissza a szorongásomat és a pánikrohamaimat? (Egyszer ájulásig vert az apám.)

Előfordulhat, de én sosem tennék ilyet. Nem hiszek abban, hogy egyetlen, még ha traumatikus élmény is, pánikbetegséget okozhat. Néhányaknak, akiket pl. megerőszakolnak, semmi problémájuk nem lesz a későbbiekben. Másoknak igen. Sok múlik az egyén alaptermészetén, a már meglévő nehézségein, a körülményeken, a család és a barátok támogatásán. Másrészről, és a válasz ezen része vonatkozik rád, a súlyos gyermekkori bántalmazás ritkán korlátozódik egyetlen alkalomra. Éppen ezért, semmi értelme kiemelni az ájulásos esetet. Egészében kell értékelni a gyermekkori élményeidet, megvizsgálni, hogy milyen károsodásokat szenvedtél, és ki kell javítani ezeket.

29. Hány éves kortól lehet pszichológushoz fordulni?

Nincsen igazán életkori határ. Ha valaki elhatározza, hogy segítséget szeretne, akkor rajta. Kisebb gyerekek esetében a szülők keressenek fel szakembert, de egy családterápiás ülésre pl. egy kisbabát is el lehet, sőt, kell vinni. A szakma rengeteg módszerrel dolgozik, mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb formát.

30. Érdekli egyáltalán a pszichológust a problémám?

Mit jelent az, hogy érdekli? Nem fogja helyetted kifizetni a hiteledet, nem mutathat be szingli ismerőseinek, nem alhatsz a kanapéján, és nem fogja a te nevedben felhívni a feleségedet. De mindent meg fog tenni, hogy a követtet iskola/módszertan által előírt szabályok keretein belül segítsen neked. A pszichológus, kettőtök viszonyában, ugyanúgy szakemberként jár el, mint a könyvelőd. Őt érdekli a vállalkozásod? Persze. Örül, ha sikeres vagy, de nem érdemes elvárnod tőle, hogy zokogva boruljon a válladra, ha csődöt jelentesz. Ellenkezőleg. A jó könyvelő végigkísér a lezárás folyamatán, és igyekszik segíteni, hogy a lehető legjobban gyere ki szorult helyzetedből.

31. Hogyan érezhetné a pszichológus, amit én most? Sosem volt hasonló szituációban.

A pszichológus feladata nem abból áll, hogy ugyanúgy érezzen, ahogyan te. A szavaid kiválthatnak belőle érzelmeket,  gondolatokat, de ezek különbözni fognak a tieidtől, és azoktól is, melyeket ő maga átélne át a helyzetedben. A pszichológus küldetése, hogy összerakja a világodat (vagy legalább egy részét), átlássa a működését, és azon a nyelven, amin beszél, neked is megmutassa, amit érzékelt. Közös erővel aztán kiküszöbölhetitek a problémát okozó fogaskerekeket.

32. Mit kell tanulni pszichológia szakon?

A BA képzésen, tehát az első három évben elsősorban alapozó tantárgyakat: élettan és anatómia, neurológia, statisztika, fejlődéslélektan, szociálpszichológia, személyiségpszichológia, érzelmek pszichológiája, az észlelés (látás, hallás, szaglás) működése. A mesterképzés már gyakorlatiasabb, a tantárgyak függnek attól, ki mire jár…

33. Az megy pszichológusnak, aki maga is problémákkal küszködik?

Orvosnak meg, aki féllábú?

34. Egy pszichológus minden kliensét kedveli?

Nem hiszem, hogy ez lehetséges….

35. Egy pszichológus lebeszél a (vallásos) hitemről?

Nem.

36. Egy pszichológus otthon, a családtagjait is elemzi?

A magam részéről nem csinálok ilyet. Valójában ez két különböző üzemmód…

37. Milyen pszichológushoz kell mennem, ha egy barátommal mennék?

Nos, az egyéni foglalkozások, a nevükből is kiolvasható, egyéniek. Ebben a formában nem lehetséges, hogy ketten járjatok, akkor sem, ha a költségek megosztása miatt gondoltatok rá. Csoportos formában időnként lehetséges, hogy akár közeli barátokként is beiratkozzatok; de a legtöbben ezt nem engedik. Ennek oka, hogy az ismerősök jelenléte kedvezőtlen irányba tolhatja a csoport működését. (Pl.: összezárhatnak, játszmáikhoz felhasználhatják egymást, nem mernek őszintének lenni.)

38. Bejelöl a pszichológus Facebook-on?

Természetesen nem, és neked sem kell őt. Ha mégis megteszed, a magam részéről elfogadom, de ez egyéni döntésem, más pszichológus nem feltétlenül teszi. Akárhogyan is, sosem reagálok klienseim bejegyzéseire, megosztásaira, hozzászólásaira, leszámítva az alapvető udvariasságot. (Pl. megköszönöm a jókívánságokat, ha valamiért kapok.)

Kérdezz!

Nem kerülsz fel semmiféle email listára…

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Email stimmel? Jól nézd meg! (kötelező)

Üzenet

Elfogadom az adatkezelési tájékoztató rám vonatkozó részét (kötelező)