Pszichológiai tanácsadás részletek


Mi is hát a pszichológiai tanácsadás (counseling)? A könnyebb érthetőség kedvéért pontonként megnézzük, mi nem, aztán, hogy mi igen.

A pszichológiai tanácsadás…

– nem orvos-beteg kapcsolat. Éppen ezért sem diagnózist, sem gyógyszereket nem fogsz kapni tőlem. Nem kérdezlek ki a panaszaidról egy asztal mögé bújva, hogy aztán berakjalak egy kategóriába. (“Önnek tüdőgyulladása van.”) Nem passzív elszenvedője leszel a folyamatnak, hanem aktív alakítója!

– nem szakértő (pl. jogász)-ügyfél kapcsolat. Ne úgy képzeld, hogy megjelensz, én pedig információval és utasításokkal látlak el – vagyis, legfeljebb részben. De a kéréseim a házi feladatok körül fognak összpontosulni, az életedbe soha nem szólok bele! Tőlem nem fogsz olyat parancsot kapni, hogy azonnal költözz el a szüleidtől. A véleményem nyílt lesz – de ez csak egy vélemény. A döntés mindig a tiéd!

– nem szerviz és nem mágia. Nincs kombinált fogóm, se tuti varázsigém. A siker a te hozzájárulásodon ugyanúgy múlik, mint az enyémen.

– nem pszichoterápia. A különbséget jogi értelemben könnyű meghatározni: törvényeink pontosan előírják, ki végezheti ezt a fajta segítő tevékenységet. A gyakorlatban viszont nehéz. Nagy vonalakban:

  •  a tanácsadás rövidebb: bár létezik csupán néhány alkalmas pszichoterápia, de évekig tartó tanácsadás nem
  • a tanácsadás nem foglalkozik súlyos lelki zavarok gyógyításával (skizofrénia, többszörös személyiség)
  • a tanácsadás a lehető leggyorsabb és legpraktikusabb megoldásra törekszik

Irányadó lehet a választásban, ha felteszed a kérdést, hogy mit vársz a folyamattól? Ha a válasz az, hogy “Fel szeretném dolgozni…”, akkor keress inkább terapeutát, ha pedig az, hogy “Meg szeretném oldani..”, akkor tanácsadót. Különbség van aközött, hogy “szeretném végre feldolgozni az apám eltűnését”, illetve, hogy “féltékeny vagyok a férjemre, változtatnék”. Ez utóbbi hátterében is állhat, hogy az apád két éves korodtól feléd sem nézett, de a pszichológiai tanácsadás fókuszába az kerül majd, hogyan alakíts ki kölcsönös bizalmon alapuló párkapcsolatot.

– nem business vagy life coaching, bár az átfedés nagy.

– nem sorstársi tanácsadás, ezért ne várj tőlem gyakorlati tippeket, pl. a lakásod akadálymentesítéséről! Akkor sem, ha azért jössz, mert támogatásra van szükséged a balesetedet követően.

–  nem tréning, hiába zajlik csoportos formában. A pszichológiai tanácsadás során nagyobb hangsúlyt kapnak az érzelmeid, gondolataid, és kisebbet az információ-átadás, oktatás.

A pszichológiai tanácsadás során…

– nem foglak kioktatni, leszidni, megalázni, kinevetni. Rogersi technikákat használok, ezekbe semmi ilyesmi nem fér bele.

– nem fogom előírni, mit és hogyan tegyél. Átbeszélhetjük az egyes alternatívák előnyeit és hátrányait, de a döntést akkor is neked kell meghoznod!

– nem fogunk politizálni, sem egy-egy aktuális témáról (pl. menekültek) egymást győzködni. Azt is le fogom állítani, ha a kohászat alapfogalmairól kezdenél ismeretterjesztést tartani. Semmi értelme – a problémád ettől nem fog megoldódni.

– nem fogjuk keresni és megtalálni az igazságot. A tanácsadás nem arról szól, hogy meggyőzz: milyen szemét volt veled az üzlettársad/férjed/apád/gyereked/tanárod, hanem arról, hogy módot találjunk a történtek káros következményeinek kiküszöbölésére.

– nem fogunk hónapról-hónapra végigmenni a gyermekkorodon! A tanácsadásnak nem feladata, hogy részleteiben összerakja: hogyan, milyen hatásoknak köszönhetően váltál olyanná, amilyenné. (Szóba szokott kerülni,  de nem ez a fő hangsúly.)

És ami igen: helyzeted, gondolataid, érzelmeid többszempontú körüljárása, a céljaid megfogalmazása, az erőforrásaid feltérképezése, az előtted álló lehetőségek számba vétele és elemzése, a vágyott állapothoz vezető stratégiák kiötlése, tesztelése, némi ismeretátadás (pl. stresszkezelés, konfliktuskezelés, gyereknevelés, gyász). Ha szükséges, rátérünk kognitív torzításaid és sémáid felderítésére, módosítására.

Alkalmasság a pszichológiai tanácsadásra

A magam részéről azokat utasítom el, akik – megítélésem szerint – az életük egyetlen lényeges szférájában (munka, párkapcsolat, család, barátok) sem állnak készen a változásra, és belátható időn belül nem is fognak. A tanácsadás ugyanis nem viseli el a hosszabb (akár évekig tartó) előkészítő, érlelő szakaszt, sem motivációs, sem képességbeli szempontból. Ez azt jelenti, hogy nyugodtan jelentkezz, ha gondot okoz párkapcsolatot létesíteni és fenntartani, de ha kiderül, hogy súlyos és az életed minden részét átható bizalmi problémáid vannak, akkor nem fogunk tudni együtt dolgozni.