Pszichológiai tanácsadás: esetek


Íme, válogatás eseteim tárházból. Azokat a szavakat, kifejezéseket használom, melyeket klienseim is.

Semmi vagy minimális gond, de az illető fejlődne

Fiatal, huszonéves lány jelentkezett, hogy nehezen birkózik meg erőteljes személyiségével, és úgy érezte, hogy ez a jövőben még gondod okozhat. (Tehát látta az esélyét, hogy esetleg gödröt fog ásni.) Kiderült, hogy csakugyan nehezen viseli az ellentmondást: ennek gyökerét édesanyja megengedő viselkedésében vélte felfedezni. A tanácsadás során főleg szituációs gyakorlatokat végeztünk, ő pedig megtanulta veszekedés nélkül kezelni az egyet-nem-értést

Ebbe a csoportba tartozott az a 39 éves hölgy, aki  nemet mondási képességét kívánta fejleszteni, és az a 26 éves, aki pozitív hozzáállását fejlesztendő jelentkezett. De az önismereti cél is gyakori.

Döntési helyzet

Egy 23 éves lány nem tudott kiszállni egy olyan kapcsolatból, ami leginkább csak fájdalmat okozott neki. Nagyon félt, hogy egyedül marad, ezért inkább szenvedett. Épp egy újabb szakítási kísérlet küszöbén állt – a tanácsadás azért volt fontos, hogy kitartson az elhatározása mellett. Elsősorban önbizalmának fejlesztése állt a középpontban.

Nehéz élethelyzet, krízis

Egy 29 éves férfi váratlanul elveszítette a munkáját, a félelem, a harag, a frusztráció pedig már néhány hét alatt letaglózta. A beszélgetések során kiderült: elsősorban arra van szüksége, hogy hasznosnak érezze magát. Végül ő maga találta meg az eszközt: úgy döntött, hogy ameddig teheti, besegít szülei üzletébe.

Egy elsőéves egyetemista lány nagyon rosszul érezte magát a kollégiumban. Nem ismerte a várost, barátai máshol tanultak, évfolyamtársai számára szokatlanul viselkedtek. A tanácsadás során kognitív torzításaira fókuszáltunk.

Egy 30 éves nő azért jelentkezett, mert támogatásra volt szüksége testvére súlyos betegsége idején.

Valami rossz

Katalin épp 30 éves lett, amikor felkeresett. Nem tudta megfogalmazni, mi okozza rossz hangulatát. Hamarosan kiderült, hogy édesapja 3 hónapja elhunyt. Talán különösen hangzik, de ez az intelligens, diplomás nő nem hozta kapcsolatba szomorúságát apukája elvesztésével. A tanácsadás feladata a gyász átélésének támogatása volt.

András nem értette, miért olyan fásult, lehangolt. Kiderült, hogy úgy érzi: nem a saját életét éli. Néhány hónap leforgása alatt munkahelyet váltott, és lezárta “se veled, se nélküled” kapcsolatát.

De ide sorolom a “nem találom a helyem”, “nincs életcélom”, “nincs önbizalmam”, “olyan fáradt vagyok”, “kiégtem”, ” egyedül vagyok”, “kifutnék a világból”,”senki nem ért meg” típusú megkereséseket is.

Konkrét problémák

Egy 26 férfi kliens azzal jelentkezett, hogy bátrabb szeretne lenni. Egy 30 éves azzal, hogy két éve nem kap állást. Egy 28 éves nő azzal, hogy nem tud megfelelően aludni. Egy 19 éves lány azzal, hogy retteg a vizsgáktól. Egy 33 éves nő minden eddigi kapcsolata néhány hónap után szakítással végződött. Egy 29 éves szerelmi háromszögbe keveredett. Egy 40 éves, jelentősen túlsúlyos nő a diétájához kért lelki támogatást. Egy másik gyermeke viselkedése miatt aggódott. Egy 45 éves férfi válni készült, és szerette volna, ha fia nem sínyli meg a szükségesnél jobban.

De a legkülönösebb eset: egy hölgy azzal keresett meg, hogy mit mondjon gyermekének az apjáról, aki börtönben ül. Az illető óriási erővel dolgozott azon, hogy megértse volt partnere tettét, és értékelni tudja pozitív tulajdonságait. Mindezt azért, hogy fia ne egy bűnöző leszármazottjának bélyegezze magát.

Jó úton a lelki betegségek felé…

“Nem merek megszólalni egy értekezleten.” “Rettegek, hogy hülyeségeket mondok.” “Túlaggódom a vizsgákat.””Félek a repüléstől, a vezetéstől, idegen nyelven megszólalni… stb.” “Állandóan szorít a mellkasom, orvosi oka nincsen.” “Rettegek, hogy valamilyen betegségem van.” “Tisztaságmániás vagyok, félek a kórokozóktól.” “Nem merek magamról beszélni.” “Állandóan feszült vagyok.” “Ideges vagyok, üvöltözök a családommal, kollégáimmal.”

Lelki betegségek

Olyanok is szép számmal megfordultak nálam, akik már diagnózist kaptak: pánikbetegség, fóbiák, generalizált szorongás. Néhányan azzal a céllal, hogy letegyék a nyugtatót, andidepresszánst.