Párkapcsolati tanácsadás részletek


Ha most itt jársz, akkor valószínűleg fontolgatod, hogy pároddal tanácsadáson vegyetek részt. De mire is kell számítanotok? Elmagyarázom. A nemekből indulunk, és az igeneknél kötünk ki.

1. A párkapcsolati tanácsadás…

– nem orvos-beteg kapcsolat, tehát hiába várod, hogy miután előadtátok a céljaitokat, kiveszem a fiókból a receptjeimet, és felírok valamit. Ellenkezőleg: nagyon is számítok az aktivitásotokra.

– nem szakértő (pl. jogász)-ügyfél kapcsolat. Nem az a lényeg, hogy ellássalak benneteket információval és utasításokkal – illetve, részben. De a kéréseim a házi feladatok körül fognak összpontosulni, az életetekbe soha nem szólok bele. Abba se, hogy szakítotok-e vagy sem. A véleményemet nem rejtem véka alá, de a döntést nektek kell meghoznotok!

– nem szerviz és nem mágia. Nincs kombinált fogóm, se tuti varázsigém! A sikerért dolgozni kell… mindnyájunknak.

– nem párterápia, bár a határok talán még elmosódottabbak, mint az egyéni formáknál. Jogi szempontból minden esetre egyértelmű a különbség: párterapeuta címet csak az kaphat, aki elvégzi a Magyar Családterápiás Egyesület megfelelő képzés-sorozatát. Ismereteket szerezni azonban máshol is lehet (pl.: ELTE), csak éppen az elnevezés az ő privilégiumuk.

– nem mediáció. Bizonyos szempontból több, máshonnét nézve kevesebb annál.

– nem párkapcsolati coaching (ez utóbbit sokan a párkapcsolati témájú, de egyéni coaching-ra értik)

– nem tréning, még akkor sem, ha csoportos formában zajlik (tehát több pár részvételével). A tanácsadás során nagyobb hangsúlyt kapnak érzelmeitek, gondolataitok, a kapcsolatotok szabályrendszere, és kisebbet az információ-átadás.

– nem külön-külön nyújtott egyéni konzultáció! Az alkalmak során kettőtök közös működése kerül majd fókuszba, nem az egyéni problémáitok!

2. A tanácsadás során…

– nem foglak kioktatni, leszidni, megalázni, kinevetni. Rogersi technikákat használok, ezekbe semmi ilyesmi nem fér bele.

– nem fogom előírni, mit és hogyan tegyetek. Átbeszélhetjük az egyes alternatívák előnyeit és hátrányait, de a végső szót akkor is nektek kell kimondanotok!

– nem fogunk politizálni, sem egy-egy aktuális témáról (pl. menekültek) egymást győzködni. Felesleges – a problémátok ettől biztosan nem fog megoldódni.

– nem fogjuk keresni és megtalálni az igazságot. A tanácsadás nem arról szól, hogy valamelyik fél mellé álljak! Ehelyett a kapcsolatotok dinamikáját kell átlátnom.

– nem fogjuk átrágni egyikőtök gyermekkorát sem! A párkapcsolati tanácsadásnak nem feladata, hogy külön-külön végigmenjen a történeteteken! A fókuszban a… már tudod… kettőtök együttes működése áll!

És ami igen: helyzetetek, gondolataitok, érzéseitek körüljárása, a céljaitok megfogalmazása, erőforrásaitok feltérképezése, az előttetek álló lehetőségek számba vétele, a vágyott állapothoz vezető stratégiák kiötlése és elemzése, házi feladatok (pl. olvassatok el valamit), ismeretátadás és gyakorlás, (főként kommunikáció és konfliktuskezelés témákban), kapcsolatotok működésmódjának feltérképezése, módosítása. Amennyiben szükséges, rátérünk játszmáitok kivesézésére is.

3. Alkalmasság a párkapcsolati tanácsadásra

Mindkettőtöknek meg kell felelnie az egyéni tanácsadáshoz szabott feltételeknek. Erről itt olvashatsz!

Mindkettőtöknek akarnia kell. (Némi szkepticizmus belefér.)

Továbbá: Ha kiderül, hogy valamelyikőtök olyan problémákkal küzd, amelyek inkább egyéni órákra valók, a párkapcsolati tanácsadást lezárjuk. Az érintett fél, ha igényli, pszichológiai konzultációt kezdhet.