Párkapcsolati tanácsadás GYIK


Ezen az oldalon a párkapcsolati tanácsadással kapcsolatban gyakran feltett kérdéseket (és a rájuk adott válaszokat) osztom meg. Ha nem találod, ami érdekel, írj a xenia.balint (kukac) gmail.com címre, vagy használd az űrlapot! Neved, üzeneted sehová nem kerül a honlapon, email-ben válaszolok 72 órán belül.

A nulladik alkalom kötelező?

Igen, és az első foglalkozástól eltérő időpontban. Ez mindenki érdekeit szolgálja: ti biztosak lehettek abban, hogy nem vesztek zsákbamacskát, én pedig képet kapok a céljaitokat, elvárásaitokat illetően. Meg tudom ítélni, hogy reálisak-e. Módom lesz felkészülni a továbbiakra. Együtt, csakis együtt várlak benneteket! Nem tartjuk meg az alkalmat, ha valamelyiktek 5 percnél többet késik!

A nulladik alkalom jelent valamilyen kötelezettséget?

Nem. Nyugodtan gyertek, akkor is, ha még csak fontolgatjátok a részvételt. Jelentkezni a szöveg alatti űrlapon lehet. (Kérlek, javasoljatok időpontokat 1-2 hét távlatában!)

A nulladik alkalom során készül valamiféle jegyzet, felvétel rólunk?

Csak papír alapú jegyzet. Ezt az utolsó találkozásunkat követő (= első nap) 84. napon megsemmisítem, ahogy a későbbi alkalmakról szólókat is, ld. az adatvédelmi tájékoztatómat!

A nulladik alkalmon csak ketten leszünk jelen?

Igen 🙂

Mit teszel az adatainkkal, ha mégsem veszünk részt a nulladik alkalmon, vagy nem tetszik, amit hallunk, és hagynánk a csudába?

Olvasd el adatkezelési tájékoztatómat!

Le lehet mondani a nulladik alkalmat?

A kérésem, hogy mielőbb, de minimum 24 órával korábban jelezzétek! (Az engem elsőként értesítő fél üzenetét veszem figyelembe, amennyiben kettő különbözőt kapok!) Ha nem így jártok el, első alkalommal semmilyen következménnyel nem kell számolnotok. Másodszorra viszont szükségem lesz magyarázatra. Ha az indokotok érthető, adok harmadik időpontot, amely viszont az utolsó lehetőség.

Van várólista?

Előfordulhat. Ekkor tájékoztatlak, és megkérlek, hogy érdeklődj néhány hét elteltével!

Általában mennyit kell várni?

Ritkán fordul elő, hogy többet, mint 4-6 hét.

A párkapcsolati tanácsadás online is igénybe vehető?

Igen, online is menni fog, ha nincs más lehetőség. Technikai feltételek: mikrofon mindenképpen, és lehetőleg webkamera is. Általában a Skype programot használjuk. Bővebben…

Hogyan kell fizetni?

A szolgáltatás díja alkalmanként, személyes megjelenés esetén készpénzben, online tréning esetén átutalással fizetendő.

Kapok számlát? Egészségpénztárra elszámolható a szolgáltatás?

Kapsz, de nem tudok olyan tevékenységet ráírni, melyet az egészségbiztosító elfogad.

Mikor vannak az egyes alkalmak?

Az órák időpontja megállapodás kérdése.

Mi még a foglalkozások időpontjában sem jutunk közös nevezőre…

Pedig muszáj lesz. Nem vállalom a közvetítést szervezési ügyekben.

Pontosan hány alkalomra lesz szükség?

Lehetetlen előre megmondani, hiszen nem ismerem a helyzeteteket, céljaitokat. 1-2 alkalom után megkísérelhetek tippelni, de benne van a pakliban, hogy tévedek.

Mi történik, ha a partnerem nem akar eljönni a már megbeszélt időpontra?

A párkapcsolati tanácsadás páros műfaj, egyedül, kérlek, ne jelenj meg! Természetesen áttérhetünk egyéni pszichológiai tanácsadásra, de erről az alkalmat megelőzően tudnom kell. Lemondás esetén a szabályzat az irányadó: ha távolmaradásotokat nem jelzitek 24 órával korábban, a díjat ki kell fizetni.

Mi történik, ha várunk, várunk, de a partnerem nem jelenik meg?

Az órát nem tartjuk meg. (15 perc a türelmi idő.)

A mediáció különbözik a párkapcsolati tanácsadástól?

Némileg. Olvasd el a témáról szóló cikket itt!

A családterápia különbözik a párkapcsolati tanácsadástól?

Igen, a családterápia szülők, gyermekek, akár nagyszülők bevonásával történik, és a problémák szélesebb körérének kezelésére alkalmazzák. (Pl. szülő-gyermek viták.)

A barátnőm szeretne házasodni, de én még bizonytalan vagyok.

Ebben az esetben inkább az  egyéni tanácsadást ajánlom neked.

Meleg párok is jelentkezhetnek?

Igen.

Jelentkezhetünk a férjemmel párkapcsolati tanácsadásra, ha már jártam hozzád egyéniben?

Ha már régebben jártál, akkor igen, ha még friss a dolog, akkor jobb, ha mást kerestek. A tanácsadás során automatikusan feléd húznék, hiszen téged már ismerlek, ezt pedig a tanácsadás rovására menne.

Szerintem a barátom az oka a nehézségeinknek. Menjünk? Végül is, neki kell változnia…

Ez a fajta hozzáállás gyakori, de sajnos zsákutca. Elképzelhető, hogy igazad van, mert pl. alkoholista a párod… ebben az esetben azonban nem a párkapcsolati tanácsadás az, amire szükségetek van. De ha pl. a férj panasza, hogy a feleség folyton otthon ülne, és ennek oka, hogy a feleség introvertált, az semmilyen tanácsadás hatására nem fog változni. Aggódni azért nem kell, a legtöbb esetben tudnak egymáshoz közelíteni a felek, de mindkettejükben ott kell, hogy legyen a szándék.

És ha a párom nem egyezik bele a tanácsadásba?

Mindkettőtökre szükség van. Ha nem tudod meggyőzni, írj, és segítek érveket találni. Ha végképp nem megy, ajánlom neked a pszichológiai tanácsadást, sokszor pozitív hatása van a párkapcsolatra is.

És ha a párkapcsolati tanácsadás során mégis a válás mellett döntünk?

Ebben az esetben ajánlok válási mediátort. Az általa készített megegyezést a bíróság elfogadja! (Így olcsóbban és gyorsabban lezárhatjátok közös életeteket…)

Mi fog történni párkapcsolati tanácsadás címszó alatt?

Javaslom, hogy olvasd el ezt a cikket!

A prepare/enrich teszt kitöltését nekünk kell kérni?

Nyugodtan szóljatok, ha érdekel benneteket! (Katt ide, ha nem tudod, miről van szó!)

Hogyan történik a prepare/enrich párkapcsolati teszt kitöltése?

Látogassatok el a kapcsolatleltar.hu oldalra, és kövessétek az utasításokat! A rendszer azonnal elküldi nektek az értékelést, amivel aztán várlak benneteket!

A prepare/enrich egyfajta párkapcsolati összeillés teszt?

Ha nagyon akarjuk, így is nevezhetjük, de az eredménye semmikképp nem jóslat a kapcsolatotok jövőjét illetően! Csupán rámutat azokra a pontokra, amelyeken dolgoznotok kell, ahogy az erősségeitekre is.

A prepare/enrich amolyan házassági felkészítő?

Ilyen céllal is használható…

Gyerekünk van. Magunkkal vihetjük őt is? Elrajzolgat…

Nem, mert a gyereknek semmi köze a szülei esetleges problémáihoz. Ez a csecsemőkre is vonatkozik. A nulladik alkalom sem lehet kivétel! Más nem lehet jelen, csak ti!

Össze lehet vonni az alkalmakat? Kecskeméten lakunk…

Nem. Egy alkalom másfél óra, a magam részéről hosszabban nem tudok koncentrálni. Gyanítom, hogy ezzel ti is hasonlóan vagytok. Mit szólnátok az online változathoz?

Külön kasszán vagyunk. Ki fizesse a párkapcsolati tanácsadás díját?

Tapasztalataim alapján az a legszerencsésebb, ha mindketten hozzájárultok az anyagiak rendezéséhez. (Lehet elfelezni az összeget, de akár jövedelemarányosan elosztani is. Ez utóbbi azt jelenti, hogy ha az egyik fél kétszer annyit keres, mint a másik, akkor ő fizeti a díj kétharmadát.)

Kérdezz!

Nem kerülsz fel semmiféle email listára…

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Email stimmel? (kötelező)

Tárgy

Üzenet

Elfogadom az adatkezelési tájékoztató rám vonatkozó részét (kötelező)