Pályaválasztási/karrier tanácsadás GYIK


Ezen az oldalon a pályaválasztási tanácsadással kapcsolatban gyakran feltett kérdéseket (és a rájuk adott válaszokat) osztom meg. Ha nem találod, ami érdekel, írj a xenia.balint (kukac) gmail.com címre, vagy használd az űrlapot! Neved, üzeneted sehová nem kerül a honlapon, email válasz érkezik!

A nulladik alkalom kötelező?

Igen, és az első foglalkozástól eltérő időpontban. Ez mindkettőnk érdekeit szolgálja: te biztos lehetsz abban, hogy nem veszel zsákbamacskát, én pedig képet kapok a céljaidat, elvárásaidat illetően. Meg tudom ítélni, hogy reálisak-e. (Ha nem, közösen választunk másik szolgáltatást.) A kapott információk számomra azért is kulcsfontosságúak, mert segítenek felkészülni a továbbiakra.

A nulladik alkalom jelent valamilyen kötelezettséget?

Nem. Nyugodtan gyere, akkor is, ha még csak fontolgatod a részvételt.  Jelentkezni a szöveg alatti űrlapon lehet. (Kérlek, javasolj időpontokat 1-2 hét távlatában!)

A nulladik alkalom során készül valamiféle jegyzet, felvétel rólam?

Csak papír alapú jegyzet. Ezt az utolsó találkozásunkat követő (= első nap) 84. napon megsemmisítem; ahogy a későbbi alkalmakról szólókat is.

A nulladik alkalom egyéni?

Igen. Kivételt csak a 18 év alattiak jelentenek, akik szülei (egyeztetést követően) részt vehetnek a találkozón. Bővebben a tinik nulladik alkalmáról…

Mit teszel az adataimmal, ha mégsem veszek részt a nulladik alkalmon, vagy nem tetszik, amit hallok, és hagynám a csudába?

Olvasd el adatkezelési tájékoztatómat!

Le lehet mondani a nulladik alkalmat?

A kérésem, hogy mielőbb, de legalább 24 órával korábban jelezd! Ha nem így jársz el, első alkalommal semmilyen következménnyel nem kell számolnod. Másodszorra viszont szükségem lesz magyarázatra. Ha az indokod érthető, pl. betegség, adok harmadik időpontot, amely viszont az utolsó lehetőség.

Lehet, hogy már a nulladik alkalom is gyümölcsöző lesz?

Nem valószínű. Ez inkább egy technikai jellegű megbeszélés, magát a tanácsadást illetően.

Van várólista?

Előfordulhat ? Ekkor tájékoztatlak, és felajánlom, hogy felveszlek a listára. Ha jelzed, hogy szeretnéd, akkor sorra kerülésed esetén email-ben értesítelek. De egyébként is hallani fogsz felőlem, ugyanis 84 naponként megerősítést kérek. Ha nem reagálsz 72 órán belül, kihúzlak, adataidat pedig törlöm. 

Általában mennyit kell várni?

Ritkán fordul elő, hogy többet, mint 4-6 hét.

Pályaválasztási tanácsadás online, az Interneten keresztül?

Igen, annyi korlátozással, hogy a különféle képességvizsgáló tesztek nem használhatók ilyen módon. (De nem is feltétlenül lesz rájuk szükség.) Ami kell: Skype, mikrofon, és lehetőleg webkamera. Bővebben…

Hogyan kell fizetni?

A szolgáltatás díja alkalmanként, személyes megjelenés esetén készpénzben, online tréning esetén átutalással fizetendő.

Mikor tartod az órákat?

Az alkalmak egyéniek, az időpont kizárólag kettőnk közötti megegyezés kérdése.

Pontosan hány alkalomra lesz szükség?

Ügyfeleim legnagyobb részével 7-9 alkalommal találkozom.

Mitől függ, hogy hány órás lesz a tanácsadás?

Az általad tapasztalt nehézségek jellegétől, önismereted szintjétől, és attól, hogy hol tartasz a döntési folyamatban. Tipikusan 6-8 alkalom.

Kinek érdemes jelentkeznie?

Elsősorban azokat várom, akik egyénileg szeretnének beszélgetni folyamatban lévő és jövőbeli tanulmányaikról, leendő életpályájukról, karrierjükről, az előttük álló lehetőségekről, esetleges elakadásuk okairól, kiküszöböléséről.

Milyen életkorúak szokták igénybe venni a tanácsadást?

Nagyjából 15 és 45 közöttiek. Középiskolások, továbbtanulás előtt állók, bizonytalan egyetemisták és főiskolások, pályakezdők, a munkájukat megunó felnőttek egyaránt találhatók a résztvevők között.

Pályaválasztási tanácsadás, pályaorientáció… mi a különbség?

Sokan egyező értelemben használják, mások a pályaorientáció kifejezést inkább csoportos formára értik.

Ez egyfajta karrier-tanácsadás?

Nevezhetjük így is 🙂

Mi az eredménye a tanácsadásnak?

Azt szeretem, ha – együtt gondolkozva –  “A” és “B” változat is születik. Ez csak akkor történhet meg, ha aktívan részt veszel a folyamatban. Éppen ezért, nem javaslom, hogy felkeress, ha a hátad közepére hiányzik az egész, még akkor sem, ha az anyukád/barátnőd/férjed szeretné.

Biztosan sikeres a pályaválasztási tanácsadás?

Ilyet felelősen senki nem ígérhet. Akkor szoktunk elakadni, ha a háttérben komolyabb problémák húzódnak, pl. depresszió, erős önbizalomhiány. Ilyenkor az alap-gonddal kell először foglalkozni.

Van olyan, aki meggondolja magát, és mást választ, mint amivel elbúcsúztok?

Igen, előfordul, főleg, ha az ügyfél nagyon fiatal a tanácsadás idején. Ez általában nem gond, mert a résztvevők elsajátítják azt a szemléletet, hogy ne találomra döntsenek, hanem kérdezősködjenek, informálódjanak…

Szólni fogsz, ha úgy látod, hogy teljesen rossz irányban keresgélek?

Természetesen. Jelezni fogom, ha a képességeidet, személyiségedet tekintve nem tartalak alkalmasnak egy-egy szakma űzésére. A döntés felelőssége viszont a tiéd!

Biztosan segít a tanácsadás?

Csak valószínűleg, de nem biztos, hogy olyan értelemben, ahogy a kérdés beküldésekor gondoltad. Olyan lehetőséget pl.nem fogok tudni ajánlani, ami jól fizet (500 000 feletti összegeket szoktam hallani), kevés felelősséggel jár, rugalmas, a főnök nem szól bele a munkádba, és nem kell sokat dolgozni. Ebben az esetben a tanácsadás során azt kell átbeszélnünk, hogy melyik igényedről tudnál lemondani…

Hogyan érthetsz minden szakmához?

Sehogy 🙂 Inkább facilitátorként képzelj el. Ez egy olyan valaki, aki serkenti a döntéshez szükséges információk beszerzését, amennyiben az elakadás okaként ezek hiányát azonosítottuk. Segítek összeszedni, hogy minek kell feltétlenül utána nézned, de nem fogok helyetted telefonálni, elolvasni egy honlapot vagy megnézni egy filmet.

Mennyire látod át a felvételi pontszámítás menetét?

Nagyjából igen, de szükségessé válhat a Felvi ügyfélszolgálatának felkeresése is. Remek házi feladat 🙂

Tudod fejből az összes felsőoktatási szak ponthatárait néhány évre visszamenőleg?

Természetesen nem, de bármikor meg tudom nézni.

Angliában/Amerikában… stb. szeretnék továbbtanulni. Ismered a rendszerüket?

Nem 🙁

Az ELTE gólyája vagyok. Nem értem, hogyan működnek a kreditek. Tudsz segíteni?

Ebben a témában sajnos nem vagyok otthon.

Vállalod a felsőoktatási felvételi jelentkezés lebonyolítását?

Ha ez alatt azt érted, hogy regisztrálok-e helyetted a Felvin, vagy csak töltünk-e ezzel találkozást, a válaszom: nem.

Terápiába járok, de a karrieremet illetően megfeneklettem. Mehetek?

Kérdezd meg azt, akihez jársz, nem minden irányzat és szakember tolerálja a párhuzamos segítséget! Tőlem egyébként igen.

Egy hét múlva be kell adni a főiskolai jelentkezéseket, de semmi ötletem.

Próbálkozhatunk intenzív munkával: akár naponta is találkozhatunk. De azt mindenképpen tudnod kell, hogy a tanácsadás eredményessége ebben a formában nagyon kétséges! (Azoknak, akik még nem kerültek ebbe a helyzetbe: jelentkezzetek legalább fél évvel a határidő előtt!)

Van a foglalkozásoknak tematikája?

Csak nagyon nagy vonalakban, hiszen minden tanácskérő más. Olvass tovább, kiderül egy s más…

Miről lesz szó a tanácsadáson?

Öt nagyobb téma kerülhet elő: önismeret (képességeid, érdeklődésed), szakmaismeret, munkaerőpiaci trendek, képzési lehetőségek, a döntésedet befolyásoló egyéb tényezők. Ez utóbbiba tartoznak anyagi lehetőségeid, a családod hozzáállása, a téged akadályozó lelki tényezők (pl. félelem a változástól).

Töltünk majd ki különféle teszteket?

Van rá lehetőség, igen: képesség- és személyiségvizsgáló tesztjeim a rendelkezésünkre állnak, de nem képezik a tanácsadás kötelező elemeit. Leginkább tizenéves klienseim felmérésére használom őket.

Mi az, amit nem tudsz mérni? Feltételezem, nincs mindenhez eszközöd…

Ez így van. Nem tudok például kézügyességet, kézremegést, egyensúlyérzéket vizsgálni.

Vállalsz önéletrajz elemzést, állásinterjú felkészítést?

Pályakezdőknek, alacsonyabb szintű pozíciókra pályázóknak igen. Egyébként ajánlom partnereimet!

Elkészíted az önéletrajzomat?

Nem.

Részt vehetünk a testvéremmel közösen az órákon?

Nem, de párhuzamosan valószínűleg járhattok.

Tömbösíthetnénk az alkalmakat? Messze lakom tőled, az Internettől idegenkedem…

Kizárólag az első két alkalmat engedem összevonni. Évekkel ezelőtt próbáltam a maratoni, egy napos tanácsadásokat, de elégedetlen voltam az eredménnyel. Nem adhattam házit, egyikünk sem tudott utánanézni semminek…

Lemondhatom a már megbeszélt órát?

24 órával korábban igen. Ha ennél közelebb szólsz, a díjat ki kell fizetni. Kivétel az első alkalom, amelyet elengedek.

Mi történik, ha szülőként nem értek egyet gyermekem választásával?

Oszd meg gyermekeddel a kételyeidet, de szigorúan a saját véleményedként tálalva. Pl. “egy történész éhen hal” helyett mondd inkább azt, hogy “aggódom a megélhetésed miatt”. Lehet, hogy elfogadja az érveidet, és mégis inkább jogásznak áll, de az is megtörténhet, hogy ragaszkodik az eredeti elképzeléséhez. Ebben az esetben azt javaslom, hogy fogadd el lassan felnőtté váló gyermeked választását. A helyzet nem olyan tragikus, mint amilyennek elsőre látszik: tudatosítsd magadban, hogy mi jelenti számodra a legfőbb aggodalmat, és ötölj ki kockázatcsökkentő stratégiákat. Pl.: ha az anyagiak zavarnak, beszéld meg gyermekeddel, hogy egyetemi tanulmányai alatt tegyen felsőfokú nyelvvizsgát angolból. Vagy: egyezzetek meg abban, hogy diákmunkát vállal – mind a kettő segíteni fogja boldogulását az álláspiacon.

Segítsen! Fiam magyartanár szeretne lenni. Talán, ha öntől hallaná, hogy ennél többre hivatott…

Kérem, ezzel a célzattal ne küldje hozzám gyermekét! A tanácsadás feladata nem az, hogy segítsen a szülőknek akaratuk érvényesítésében, hanem, hogy a fiatal rátaláljon saját útjára.

Gyermekem jogot akar hallgatni. Anyagilag tudjuk biztosítani, fizetősen is, de úgy érzem, hogy nem való neki ez a szakma. Ő hallani sem akar másról. Mit javasol?

Kérem, próbálja meggyőzni a fiatalt, hogy vegyen részt tanácsadáson. Általában bele szoktak egyezni, ha nem éreznek a szüleik részéről manipulatív szándékot (ld. feljebb).

Mintha a pszichológiai és pályaválasztási tanácsadás összeérne…

Valóban, a pályaválasztási tanácsadást, abban a formában, ahogyan én űzöm, tekinthetjük akár a pszichológiai tanácsadás egyik fajtájának is. Sokszor kerülnek a lelki akadályok fókuszba.

Iskolák számára vállalja pályaorientációs foglalkozások vezetését?

Igen, de vállalkozó vagyok, nem alapítvány, így meg kell állapodnunk az anyagi ellentételezésben. A részletek megbeszélése céljából szívesen felkeresem az érdeklő budapesti iskolákat.

Kérdezz!

Nem kerülsz fel semmiféle email listára…

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Email stimmel? Jól nézd meg! (kötelező)

Tárgy

Üzenet

Elfogadom az adatkezelési tájékoztató rám vonatkozó részét (kötelező)