Címke: pszichológiai irányzatok

Rogers a tanácsadásban

Carl Rogers (1902-1987) kiemelkedő hatású amerikai pszichológus volt: egy 2002-es tanulmány szerint csupán Freud kavarta fel jobban a vizet. Egyedi, ún. személyközpontú megközelítése a segítő szakmák gyakorlatilag teljes skáláján nyomot hagyott. Sőt. A pszichológiai tanácsadás annyira egybeforrt munkásságával, hogy nélküle talán nem is létezne.

Válogatás a Gyakorikérdések oldalról: pszichológus

Az emberek azért járnak erre az oldalra, hogy válaszokat kapjanak. Ám a hozzászólók a legritkább esetben szakértők. Éppen ezért, bőven akadnak tévedések. Lássuk egy pszichológus véleményét!

Pszichológushoz járni (tévhitek)

A pszichológus csak hallgat/bólogat

Helyesebben: a pszichológus legtöbbször ül, sokszor hallgat, és időnként bólogat. Sőt: mosolyog, kifejezi a haragját, elmondja a véleményét, konfliktuskezelési technikákat tanít, megkínál vízzel, ember működési modellekről mesél. Az arányok persze erősen módszerfüggők. A rogers-i irányzatot teljes egészében magukévá tevő pszichológusuk pl. többet hallgatnak és bólogatnak, mint a kognitív irányzat kedvelői. Ez az elméletek különbségéből fakad. A Rogers-i út szerint a kliensnek meg kell tapasztalnia, hogy a pszichológus megérti és feltétel nélkül elfogadja őket. Ennek egyik (nonverbális) eszköze a bólogatás. A kognitív stílus középpontjában viszont a gondolkodási hibák állnak, melyek kiiktatásához (a módszer szerint) inkább kétoldalú beszélgetésre van szükség.