Autogén tréning GYIK


Ezen az oldalon az autogén tréninggel kapcsolatban gyakran feltett kérdéseket (és a rájuk adott válaszokat) osztom meg. Ha nem találod, ami érdekel, írj a xenia.balint (kukac) gmail.com címre, vagy használd az űrlapot! Neved, üzeneted sehová nem kerül a honlapon, email-ben válaszolok 72 órán belül.

A nulladik alkalom kötelező?

Igen, és az első foglalkozástól eltérő időpontban. Ez mindkettőnk érdekeit szolgálja: te biztos lehetsz abban, hogy nem veszel zsákbamacskát, én pedig képet kapok a céljaidat, elvárásaidat illetően. Meg tudom ítélni, hogy reálisak-e. (Ha nem, közösen választunk másik szolgáltatást.) A kapott információk számomra azért is kulcsfontosságúak, mert segítenek felkészülni a továbbiakra.

A nulladik alkalom jelent valamilyen kötelezettséget?

Nem. Nyugodtan gyere, akkor is, ha még csak fontolgatod a részvételt.  Jelentkezni a szöveg alatti űrlapon lehet. (Kérlek, javasolj időpontokat 1-2 hét távlatában!)

A nulladik alkalom során készül valamiféle jegyzet, felvétel rólam?

Csak papír alapú jegyzet. Ezt az utolsó találkozásunkat követő (= első nap) 84. napon megsemmisítem; ahogy a későbbi alkalmakról szólókat is.

A nulladik alkalom egyéni?

Igen. Kivételt csak a 18 év alattiak jelentenek, akik szülei (egyeztetést követően) részt vehetnek a találkozón. Bővebben a tinik nulladik alkalmáról…

Mit teszel az adataimmal, ha mégsem veszek részt a nulladik alkalmon, vagy nem tetszik, amit hallok, és hagynám a csudába?

Olvasd el adatkezelési tájékoztatómat!

Le lehet mondani a nulladik alkalmat?

A kérésem, hogy mielőbb, de legalább 24 órával korábban jelezd! Ha nem így jársz el, első alkalommal semmilyen következménnyel nem kell számolnod. Másodszorra viszont szükségem lesz magyarázatra. Ha az indokod érthető, pl. betegség, adok harmadik időpontot, amely viszont az utolsó lehetőség.

Van várólista?

Előfordulhat 🙁 Ekkor tájékoztatlak, és felajánlom, hogy felveszlek a listára. Ha jelzed, hogy szeretnéd, akkor sorra kerülésed esetén email-ben értesítelek. De egyébként is hallani fogsz felőlem, ugyanis 84 naponként megerősítést kérek. Ha nem reagálsz 72 órán belül, kihúzlak, adataidat pedig törlöm. 

Általában mennyit kell várni?

Ritkán fordul elő, hogy többet, mint 4-6 hét.

Autogén tréning az Interneten keresztül? Külföldön élek.

Igen, online is menni fog! Technikai feltételek: mikrofon mindenképpen, és lehetőleg webkamera is. Általában a Skype programot használjuk. Bővebben…

Hogyan kell fizetni?

A szolgáltatás díja alkalmanként, személyes megjelenés esetén készpénzben, online tréning esetén átutalással fizetendő.

Mikor tartod az órákat?

Az alkalmak egyéniek, az időpont kizárólag kettőnk közötti megegyezés kérdése.

Milyen gyakran kell órákat vennem, hogy elsajátítsam az autogén tréninget?

Hetente (esetleg kéthetente) egyszer kell megkeresned, ez általában fix időpont. Az órák 60 percesek. Nagyjából 15 óra, azaz kb. 3-6 hónap szükséges ahhoz, hogy valaki megtanulja  a technikát. Fontos, hogy az órai részvétel nem elég, a tanulás fontos alkotója az otthoni gyakorlás is! (kb. 15 percet kell rászánni naponta!)

Pontosan hány alkalmas a tanfolyam?

10 és 14 között lesz az óraszám. A haladásodtól függ.

Bárki képes megtanulni az autogén tréninget?

Amennyiben normál intelligenciájú vagy, és nem kezelnek skizofréniával vagy borderline személyiségzavarral, bátran vágj bele. Ha jelenleg valamilyen terápiára jársz, kérdezd meg

Hány éves kortól lehet megtanulni az autogén tréninget?

Nagyjából 10 éves kortól. (Egyéni mérlegelés alapján akár korábban is.) A módszer egyszerű, nem igényli bonyolult fogalmak megértését. Ha gyermeked 12 évesnél fiatalabb, amikor megtanulja a technikát, 14 éves korban, illetve 17-18 évesen néhány felelevenítő alkalmat ajánlok.

Mi az autogén tréning?

Az autogén tréning relaxációs technika, s mint ilyen, megnyugtatja a testedet, lelkedet. Azt már ismered, milyen feszültségben élni; na, a relaxációs módszerek épp az ellenkezőjére tanítanak. (A szó egyébként francia eredetű. Jelentése: elengedni a rabot.)

Miért tréning?

Ez a szó arra utal, hogy az eljárást be kell tanulni. Épp ezért fokozatosan haladunk, minden alkalommal egy-egy új részt próbálunk ki. Házi feladat: otthoni, napi szintű gyakorlás! (Nem, nem lehet elsajátítani egy hétvége alatt…)

Mit jelent az, hogy autogén?

Az „autogén” szó görög eredetű. Azt jelenti, hogy „magunkból eredő”. A gyakorlatok során ugyanis te vagy, aki befolyásolja a saját testedet, érzéseidet, gondolataidat!

Ki tarthat autogén tréninget?

Valamilyen segítő végzettségű szakember (pszichológus, pszichiáter, szociális munkás, mentálhigiénés tanácsadó), aki elvégezte a Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület oktatói tanfolyamát.

Kb. mennyi idő múlva használ az autogén tréning?

Nagyjából 3 hónap rendszeres gyakorlás szükséges ahhoz, hogy jelentősen fejlődj. (Azért ez a céljaidtól is függ. Ha csak egy pihentető technikát szeretnél, mert sokat dolgozol, akkor kevesebb is elég lehet.)

Hogyan jön az autogén tréning a stresszoldáshoz?

Az AT egyik célja, hogy a téged érő stresszhatások ne vezessenek különféle testi-lelki problémákhoz.

Mi köze az autogén tréningnek az alfához?

Miközben gyakorlod az autogén tréninget, egyfajta módosult tudatállapotba kerülsz. (Nem kell megijedni, az alvás is az.) Ha EKG készülékkel vizsgálnánk, azt látnánk, hogy az ébrenlétre jellemző gyorsabb béta hullámaid (13-30 Hz) alfa hullámtevékenységbe (8-12 Hz) váltanak…

Ki találta ki az autogén tréninget?

A módszer Johannes Heinrich Schultz német pszichiáter nevéhez köthető. (1920-as évek.)

Mindent elolvastam az autogén tréningről, amit a neten találtam. Mégis kicsit megfoghatatlannak tűnik…

Valóban az! Javasolom, hogy gyere el egy kötetlen beszélgetésre, ahol részletesebben is be tudom mutatni, miről van szó. Továbbá, ezt a cikket is elolvashatod, ami egy élménybeszámoló.

Internetes oktatóanyagokból meg tudom tanulni az autogén tréninget?

Magát a technikát valószínűleg el tudod sajátítani oktató nélkül is, de azokkal a problémákkal, amelyek oda vezettek, hogy fontolgatod a tanulást, egyedül valószínűleg nem fogsz tudni leszámolni.

Kötelező valamilyen meditációs zene használata, miközben gyakorlok?

Nem. A lehetőség adott; te döntöd el, hogy élsz-e vele.

El kell fogadnom valamilyen furcsa filozófiai rendszert, ha tanulni szeretnék?

Nem. Egyedül azt kell elfogadnod, hogy képes vagy befolyásolni, ami benned történik.

Milyen relaxációs módszerek léteznek az autogén tréningen kívül?

Pl.: Jacobson-féle progresszív relaxáció. De ha jógaórákra jársz, ott is találkozhatsz néhány elemmel.

Azt veszem észre, hogy egész nap megfeszített állapotban tartom az izmaimat. Néha az eszembe jut, hogy el kellene lazítani, de nem megy. Az AT segítene?

Igen, mivel az autogén tréning fontos eleme az izmok ellazítása.

Egyetemista vagyok. Nagyon izgulok a vizsgák előtt, alig bírok bemenni az iskolába, mert hányingerem van. Segítene a módszer?

Sokan megkeresnek hasonló problémákkal. Nagy arányban hatalmas segítség ebben az esetben az AT elsajátítása.

Felületesen és kevés ideig tudok csak aludni. Ajánlanád az autogén tréninget?

Igen, ezen a problémán általában segít. Sőt, akkor is életmentő lehet, ha épp kevés időd volt aludni. (Vizsgázók, sokat dolgozók, kisgyerekes anyukák…)

Rendszeresen fáj a fejem, és nem tudom, hogy miért. Illetve, sejtem… szervi oka nincsen, úgyhogy marad a stressz… erre ajánlanád az autogén tréninget?

Igen, ekkor jól jön az AT rendszeres használata.

Évek óta pánikbeteg vagyok. Használna a tréning?

Nagyon jó tapasztalataim vannak olyan pánikbetegekkel, akik belevágnak a relaxációba!

Gond, ha nyugtatót, antidepresszánst szedek?

Nem.

Hogyan zajlik egy óra?

Először az otthoni gyakorlásokhoz kapcsolódó élményeket beszéljük meg. Utána következik maga  a relaxáció… egy óra alkalmával általában kétszer kerül sor erre. A maradék időben a felmerülő kérdésekkel, valamint a gyakorlatokhoz kapcsolódó témákkal foglalkozunk.

Kell valamit vinnem az órákra?

Csak saját magadat. Nincs szükség speciális felszerelésre, jegyzetfüzetre, mackónadrágra.

Úgy képzeljem el ezt az egészet, mint egy masszázst? Bemegyek, relaxálok, és egész héten jó lesz a kedvem?

Ennél azért több lehetőséget is rejt magában az autogén tréning. A cél az, hogy  a tanulási időszak után az oktató nélkül is képes legyél bármikor relaxált állapotba kerülni. Otthon, a munkahelyeden, a távolsági buszon. Ahol és amikor éppen szükségét érzed. (Tehát nem kell hosszú éveken keresztül fizetni azért, hogy valakihez járj. Ha megtanulod a módszert, akkor az a tiéd lesz, úgy, mint ahogyan biciklizni is megtanultál, és azt soha többé nem felejtetted el. De természetesen a gyakorlásra időt kell szánni minden tanulási folyamat esetében!)

Mehetek a feleségemmel együtt?

Nem. Sőt, párhuzamosan sem! Bővebben…

Kisbabám van. Magammal vihetem őt is? Délután (ekkor és ekkor) úgyis alszik.

Nem, mert az órai gyakorlások alatt is felébredhet, és lehetetlenné teszi a tanulást. Az órákon mindenkinek egész személyével kell jelen lennie. Arról nem is beszélve, hogy egy gyereknek semmi köze az anyja/apja esetleges problémáihoz. Akkor sem, ha feltehetőleg nem értené, amiről szó esik. (Ettől még érezheti a feszültségedet!)

Lemondhatom a már megbeszélt alkalmat?

24 órával korábban igen. Ha ennél közelebb szólsz, a díjat ki kell fizetni. Kivétel az első alkalom, amelyet elengedek.

Korábban jártam agykontrollra. Nem használt. Miben más az autogén tréning?

Az agykontroll nagyon összetett módszer, amelynek valóban részét képezik relaxációs elemek. A probléma (és a kudarcok oka) az szokott lenni, hogy összezsúfolják a tanfolyamot egy-két hétvégére.

Előnyös, ha pszichológus vezette tanfolyamra járok?

Szerintem igen. Pl., egyszerűen válthatunk pszichológiai tanácsadásra, ha szükséges.

Az egyéni vagy a csoportos autogén tréning az előnyösebb?

Mindkettőnek vannak pozitívumai. Egyéni formában minden figyelem rád jut. Az oktató rugalmasan reagálhat a hangulatodra, az általad tapasztalt nehézségekre, a kívánságaidra. Ha beteg leszel, egyszerűen eltoljuk az alkalmat, nem maradsz le. A csoportban viszont kapcsolatban lehetsz tanuló-társakkal, emberek között vagy…

Több írásodban is olvastam, hogy az autogén tréninget a pszichológiai tanácsadással kombináltan ajánlod. Mi történik ilyenkor? Egymás után zajlik a kettő?

Nem, a kettő összefonódik! Az óraszám ezért magasabb lesz, mint csupán az autogén tréningé.

Tartasz csoportos autogén tréning tanfolyamot?

Csak kihelyezve, cégeknek, iskoláknak.

Vállal cégek, iskolák számára autogén tréning tanfolyamot?

Igen. Egyeztetés céljából (Budapesten) szívesen felkeresem az érdeklődőket.

Kérdezz!

Nem kerülsz fel semmiféle email listára…

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Email stimmel? Jól nézd meg! (kötelező)

Tárgy (kötelező)

Üzenet

Elfogadom az adatkezelési tájékoztató rám vonatkozó részét (kötelező)