Sématerápia: alapok


Ezt a bejegyzést a Jeffrey E. Young amerikai pszichológus által kidolgozott sématerápiás elmélet alapvetéseinek szentelem. A nevéből is látszik: az eredeti változatot terápiás célra dolgozták ki. Persze, ahogy ez általában történni szokott, a modell önálló életre kelt, és beszivárgott az egyéb segítő technikákba. A magam részéről kiváló eredményekkel használom a pszichológiai tanácsadásban, akár kizárólag önismereti céllal.

(Technikai megjegyzés: Ha zavarna a szövegközi linkek sokasága, egyszerűen hagyd őket figyelmen kívül, és kövesd a cikk végén található ajánlott folytatást, végigvezetlek az elméleten!)

Séma: A szó önmagában csupán információ-köteget jelent. Ide tartoznak az olyan kijelentések, mint hogy az olaszok szeretnek enni. Ha csupán egyszer tapasztalod, valószínűleg nem lesz belőle séma. Ha másodszorra is, már felkapod a fejed. Ha pedig még néhányszor, alapigazságként, életbölcsességként illeszted a fejedbe. De az éttermi látogatásnak is van váza: köszönni, levenni a kabátot, elhelyezkedni, átböngészni az étlapot… stb. A sémák az emberi gondolkodás természetes és hasznos velejárói. Egyszerűsítik a döntéshozást, cselekvést. Gondot akkor jelentenek, ha tévedésen alapulnak és/vagy rugalmatlanok. Ha például valaki szentül hiszi, hogy a vendéglőben köpködéssel illik kifejezni az elégedettséget, és nem ért a megrökönyödött tekintetekből, akkor előbb-utóbb mindenhonnét kitiltják.

Maladaptív séma = Tévedésen (pl. hibás általánosításon) alapuló merev elképzelések a dolgokról vagy a világról általában, melyek legfeljebb arra jók, hogy magad alatt vágd a fát. Szaknyelven: olyan önsorsrontó kognitív és érzelmi információ-halmazok, melyek újra és újra ugyanabba a csapdába űznek.

  • Kognitív: Azt jelenti, hogy a kialakult séma áthatja a megismerést (mit veszel észre a világból), az események értelmezését és az emlékezetet.
  • Érzelmi: Figyeld meg! Ha felidézel valamit, például, amikor a legutóbb étteremben voltál, és a pincér – tegyük fel – kiabált veled, rögtön jön a harag, a szomorúság… de a testi érzések, a gyomorgörcs, szívdobogás érzés is.

Korai maladaptív séma: A fentiekhez csatlakozik a gyermekkori eredet. Young e csoporttal foglalkozik.

Összegezve: A sématerápiás modell korai maladaptív sémái (lista) áthatják a gondolkodást, az érzelmeket, és gátolják tulajdonosukat a felmerülő problémák adaptív (praktikus, ésszerű) megoldásában.

Képzeld el, hogy a téli mínuszokban csupán pólót és rövidnadrágot veszel, úgy mész az utcára. A legjobb, amit tehetsz, hogy visszafordulsz és felöltözöl. Ez praktikus. Ha viszont csakazértis mész tovább? Tán megrökönyödtél: ugyan, miért csinálnál ilyen ostobaságot? Young éppen az ilyen, ésszerűtlen viselkedési formák hátterét igyekszik megvilágítani. A példához visszatérve: elképzelhető, hogy van egy olyan, un. sérülékenység-veszélyeztetettség sémád, amelyeknek a központi gondolata, hogy “a világ veszélyes, a katasztrófa (pl. betegség) bármikor bekövetkezhet, én pedig kicsi és törékeny vagyok”.

Oké, de a dupla bunda jobban passzolna ehhez az elképzeléshez… Na, igen. Csavar az elméletben, hogy a viselkedés nem része a sémának. Az csupán egy reakció. Lehet, hogy elfogadod: a világ rettenetes hely, ahol súlyos kórságok leselkednek rád; ebben az esetben a kelleténél jobban is felöltözöl. Vagy egyszerűen elkerülöd a hideget azzal, hogy október és április között ki sem lépsz az otthonodból. És a harmadik út: túlkompenzálsz. (Mi! Ez hideg?)

Tehát, a modell szerint, a sémát elfogadhatod, elkerülheted vagy túlkompenzálhatod. A viselkedésed ennek megfelelően fog alakulni. Persze, nincs olyan ember, aki kizárólagosan alkalmazná valamelyik stratégiát. Még csak az sem biztos, hogy domináns megküzdési módot tudsz felmutatni. A legvalószínűbb, hogy váltogatod a lehetőségeket.

Miért alakulnak ki a sémák? Röviden: mert rendet tesznek a káoszban. Pl., ha kisgyermekkorodban végignézed, ahogy az anyukád egy megfázásból kiindulva tüdőgyulladást kap, majd meghal, a trauma hatására könnyedén kialakulhat benned a hit: “a világ veszélyes, úton-útfélen betegségek leselkednek rám”. Aprócska vagy, kétéves; nem gondolkozol árnyalatokban. A magyarázatot azonban keresed.

Miért maradnak fenn a maladaptív sémák, ha károsak? Mert a működésük következtében nagyon-nagyon nehezen fogsz olyan tapasztalathoz jutni, amely cáfolhatná őket. Ha pl. elkerülő a viselkedésed (nem lépsz ki a lakásodból), sosem fogod átélni, hogy néhány méter a sarokig (kabáttal vagy anélkül) nem egyenlő a halálos ítélettel.

Sématerápia/séma fókuszú tanácsadás: korai maladaptív sémáid (több is lehet) kiiktatása. Ha belevágnál, keress! Ígérem, hogy kerek egész lesz az elmélet, ahogy a megoldás is felviláglik majd 🙂

Ajánlott folytatás: Szörnyecskék az agyban