Autogén tréning és önismeret


“Annyira nem ismerem magam, hogy az már ijesztő!” – mondta egyszer egy 20 éves lány valamelyik autogén tréning foglalkozáson. S igaza van, ez bizony félelmetes lehet. Akinek ugyanis nem megfelelő az önismerete, az folyamatosan meglepetésekbe ütközik. Miért tettem? Hogyan kerültem ebbe a helyzetbe… megint? Miért vagyok dühös? Most meg miért vagyok szomorú? Hogyan foghattam ki harmadjára is egy alkoholista férjet? Miért nem sikerülnek a vizsgáim? Mik a céljaim az életben? Megannyi kérdés, és a válaszok? Azok bizony hiányoznak.

Az autogén tréning egyik fontos érdeme, hogy a tanulás időszaka egyben önismereti tanulás is. Ki vagyok én és honnét jövök? Merrefelé tartok? Hogyan kezelem a problémáimat? Megfutamodok? Napokig őrlődöm? Szembenézek velük? Sírok? Megbénulok? Kétségbeesek? Felnagyítom őket? Esetleg a megoldást keresem? Hogyan reagál a testem a különféle helyzetekre? Miért így? Miért fáj a fejem esténként? Miért jó az nekem, hogy fájjon a fejem esténként? Mit teszek, ha örülök, ha szomorú vagyok? Hogyan eresztem ki a fáradt gőzt? Ki tudok kapcsolódni? Hogyan viszonyulok a hozzám közel állókhoz? Szoktam-e rágódni a dolgokon? Milyen terhek nehezednek a vállamra? Mi az életfilozófiám? Íme, a teljesség igénye nélkül, néhány kérdés, ami a tanulás során szóba kerülhet.

Néhány idézet az önismeret kapcsán, kommentár nélkül:

“Önmagamat tönkre csak magam tehettem…” (Jean Racine)

“Nem azok vagyunk, akik lenni szeretnénk. Azok vagyunk, akinek a társadalom akar látni minket. Azok vagyunk, akinek a szüleink elképzeltek minket. Senkinek sem akarunk csalódást okozni, óriási szükségünk van rá, hogy szeressenek. Ezért inkább elfojtjuk önmagunkat.” (Paulo Coelho)

“Amikor az ember el meri ismerni egy valódi vágyát, már van miért élnie.” (Feldmár András)

“Az emberek úgy bánnak veled, ahogyan te bánsz önmagaddal.” (Andrew Matthews)

“Ha magadba szállsz, az olyan, mint a mélyszántás. Alaposan felforgatja az altalajt, s a boronálás után jobb lesz a termés!” (Neal Maxwell)

“Ha mielőtt cselekedne, mindenki feltenné magának a ‘miért’ kérdést, azt hiszem, az emberek sokkal, de sokkal jobbá és őszintébbé válnának.” (Anne Frank)

Neked melyik és miért tetszik? Írd meg kommentben!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük