Elhagyatottság-instabilitás séma


Ha ezzel a sémával rendelkezel, akkor olyan modellt alkottál a világról, amelyben különös hangsúlyt kap az emberi kapcsolatok múlékonysága. Persze, racionálisan nézve előbb-utóbb tényleg minden kapcsolat véget ér, ha másként nem, ötven év házasság után valamelyik fél meghal. Ám az egészséges ember nem szokott ettől rettegni az első randin. Ahogy egy esetleges megcsalásról sem fantáziál. Tudja, hogy lehetséges ilyen kimenetel, de nem kattog rajta.

Angol név: abandonement-instability (ab).

A háttérben a kiszámítható gondoskodás iránti szükségleted frusztrációja áll. Talán ide-oda dobáltak, akár a gyermekvédelmi rendszeren belül, akár a nagymamáid, nagynénjeid között. Vagy alig-alig láttad a szüleidet, miközben a bébiszittereid havonta váltották egymást. Esetleg meghalt az óvodai barátod, a testvéred, az anyukád. Netán hosszabb időt töltöttél kórházban, és nem engedték hozzád a szüleidet. (Ez a mai harmincasok gyerekkora idején még jellemző volt.) Bár J. E. Young nem ír róla, de én ide venném okként a szeretetmegvonással nevelést is. Ez annyit tesz, hogy büntetésként nem vesznek tudomást a gyerekről, aki így fizikailag (hiszen nem ölelik át) és érzelmileg is rendszeresen átéli az anyja/apja elvesztésének élményét.

Hogy mi történik, ha elfogadó megküzdési stílust alkalmazol, azt részletesen leírtam itt. Nagy vonalakban arról van szó, hogy állandó rettegés az életed. A menyasszonyod egy estét a barátnőivel tölt? Bumm, ez számodra a vég kezdete. Biztosan abban kér tanácsot, hogy miként rázhatna le…

Ha kerülöd az ‘ab’-t, akkor igyekszel megszabadulni a séma által keltett gondolatoktól és érzelmektől. Olyan eszközöket használsz, amelyekkel távol tarthatod magadtól a félelmet. Ihatod a vodkát is, de akár a munkádba is menekülhetsz. Kizárólag felszínes emberi kapcsolatokat tartasz fenn, nem engeded, hogy barátságaid, szerelmeid alakuljanak ki, elmélyüljenek. Szándékosan olyan partnereket választasz, akik mellett nem kell elköteleződnöd, és az érzelmi bevonódást sem várják tőled. Pl. házasok, messze élnek, maguk sem tartós kapcsolatot keresnek. További lehetőség, hogy nem látod meg, ha a társad csakugyan kifelé kacsintgat. Ha pedig  gyanús jelre akadsz, kimagyarázod. Hiszen olyan, hogy véget ér egy kapcsolat, különösen a tiéd, nem létezik! Nem létezik! Nem létezhet!

Ha túlkompenzálsz, akkor igyekszel megelőzni a katasztrófát. “Nem hagynak el! Ezúttal nem” – fogadkozol. És ötpercenként hívogatod a barátodat/barátnődet.

Ha magadra ismertél, van megoldás! Jelentkezz pszichológiai tanácsadásra!

Ajánlott folytatás: Bizalmatlanság-abúzus séma

Miről olvasnál szívesen?