Barát, krízisben…


A legjobb barátnőd férje, akivel olyan jókat viccelődtetek alkalomadtán, szívrohamban meghal. Állsz, nem érted… hiszen olyan fiatal volt még. Töprengeni kezdesz a élet mulandóságán, az univerzum igazságtalanságán… és akkor rájössz, hogy fogalmad sincs, hogyan is kellene viselkedned Lindával. Ne aggódj, van megoldás! Kövesd Susan Silk pszichológus koncentrikus körök elméletét!

Első lépésként rajzolj egy kört. Írd bele annak a nevét, akit a trauma a leginkább érint, jelen esetben Lindáét. Most rajzolj egy nagyobb kört a meglévő köré. Ebbe írd azt, akitől a történtek egy fokkal távolabb állnak, például Linda apukáját, Bobot. És így tovább. Bár az eredeti cikk nem írja, de szerintem bátran tegyél akár több személyt is egy szintre! (Pl. a közeli családtagokat!)

Figyelem! A körök a te szemszögedet testesítik meg, ezért nem kell tökéletességre törekedned. Felesleges beleírnod Linda nagymamáját, akivel sosem találkoztál, és vélhetőleg nem is fogsz.

Elkészültél? Nos, íme a nyafogási sorrend! A szabályok pedig:

  • A kör közepén álló ember bármikor bárkinek bármit mondhat, ráadásul bárhogyan: nyafoghat, csapkodhat, sírhat közben. Mindenki más is kifejezheti a gondolatait és érzéseit, de csak olyanoknak, akik nagyobb körben helyezkednek el! Befelé igen erős öncenzúrát kell alkalmazni. Bob hibát követ el, ha szidni kezdi a férj munkahelyét, amiért sok túlórával járt. Linda, a traumát követő állapotában, nem nyitott mások véleményére, és jó eséllyel nem képes megfelelő színvonalon gondolkozni sem. Éppen ezért, ne a halálhírt követő órában próbáld kihúzni belőle, hogy mik a tervei a hitelével. De azt se vele beszéld meg, hogy miért nem léptetnek már elő.
  • A nálad kisebb körben lévő személyt támogasd és segítsd! Hallgasd meg, tükrözz! Ez utóbbi valami ilyesfélét jelent: “Látom, mérges vagy a mentőorvosra.” Ez a fajta reakció segíteni fog megnyugodni az illetőnek, míg az, hogy “Ne légy buta, tudod, hogy Dr. Bubó mindent megtett!”, csak frusztrációhoz és/vagy bezáráshoz vezet. A véleményedhez természetesen jogod van, de Ellával tárgyald meg! Ő pedig, ha jól csinálja, neked fogja visszatükrözni, amit tapasztal, például így: “Úgy tűnik, haragszol Lindára, amiért az orvost hibáztatja. Nehéz lehet neked, hiszen te is az egészségügyben dolgozol, és tudod, mit miért tett a mentős. Gyere, főzök neked egy kávét. Szeretnéd?” Bónusz: Ne osztogass tanácsokat! Egy friss traumát követően senki nem tud mit kezdeni az olyan bölcsességekkel, mint hogy “Mostantól jobban kell figyelned a kiadásaidra.”

S hogy mindezt meddig? Egyéni, de a gyászfeldolgozás ideje általában hosszabb, mint arra a környezet számít. A házastárs halála akár 1-3 évet is jelenthet. Légy türelmes, előbb-utóbb a legtöbben eljutnak az elfogadás/feldolgozás szakaszáig. Ne feledd! Egyszer te is leszel a kör közepén, ez biztos…

Miről olvasnál szívesen?