Barát, krízisben…


A legjobb barátnőd férje, akivel olyan jókat viccelődtetek alkalomadtán, szívrohamban meghal. Állsz, nem érted… hiszen olyan fiatal volt még. Töprengeni kezdesz a élet mulandóságán, az univerzum igazságtalanságán… és akkor rájössz, hogy fogalmad sincs, hogyan is kellene viselkedned Lindával. Ne aggódj, van megoldás! Kövesd Susan Silk pszichológus koncentrikus körök elméletét!

Első lépésként rajzolj egy kört. Írd bele annak a nevét, akit a trauma a leginkább érint, jelen esetben Lindáét. Most rajzolj egy nagyobb kört koncentrikusan, ahogy a képen is látod. Ebbe írd azt, akitől a történtek egy fokkal távolabb állnak, például Linda apukáját, Bobot. És így tovább. Bár az eredeti cikk nem írja, de szerintem bátran tegyél akár több személyt is egy szintre!

Figyelem! A körök a te szemszögedet testesítik meg, ezért nem kell tökéletességre törekedned. Felesleges beleírnod Linda nagymamáját, akivel sosem találkoztál, és vélhetőleg nem is fogsz.

Elkészültél? Nos, íme a nyafogási sorrend! A szabályok pedig:

  • A kör közepén álló ember bármikor bárkinek bármit mondhat, jó, az észszerűség határain belül. Nem javasolnám mondjuk az ismeretlen banki alkalmazottat. A stílus is szabadon választott: Linda egy darabig nyafoghat, csapkodhat, sírhat, dühönghet.
  • Minden érintett kifejezheti a gondolatait és érzéseit, de csak olyanoknak, akik nagyobb körben helyezkednek el! Befelé erős öncenzúrát kell alkalmazni. Bob hibát követ el, ha szidni kezdi a férj munkahelyét, amiért sok túlórával járt, és akkor is, ha arról érdeklődik, hogy Linda miből tervezi fizetni a lakásra felvett hitelét. Igaza van, ez egy fontos téma, de néhány hetet talán ráér.
  • A veled azonos szinten lévő személy támogatása nem a te feladatod! Ugyanott vagytok, semmi jó nem fog kisülni belőle! Keressetek segítséget olyannál akik nagyobb körben helyezkednek el!
  • A nálad kisebb körben lévő személyt támogasd és segítsd! Hallgasd meg, tükrözz! Ez utóbbi valami ilyesfélét jelent: “Látom, mérges vagy a mentőorvosra.” Ez a fajta reakció segíteni fog megnyugodni az illetőnek, míg az, hogy “Ne légy buta, tudod, hogy Dr. Bubó mindent megtett!”, csak frusztrációhoz és/vagy bezárkózáshoz vezet. A véleményedhez természetesen jogod van, de Ellával tárgyald meg! Ő pedig, ha jól csinálja, neked fogja visszatükrözni, amit tapasztal, például így: “Úgy tűnik, haragszol Lindára, amiért az orvost hibáztatja. Nehéz lehet neked, hiszen te is az egészségügyben dolgozol, és tudod, mit miért tett a mentős.” Bónusz: Ne osztogass tanácsokat! Egy friss traumát követően senki nem tud mit kezdeni az olyan bölcsességekkel, mint hogy “Mostantól jobban kell figyelned az öltözködésedre, elvégre szeretnél újra párt találni, nem?”!

S hogy mindezt meddig? Egyéni, de a gyászfeldolgozás ideje általában hosszabb, mint arra a környezet számít. A házastárs halála akár 1-3 évet is jelenthet. Légy türelmes, előbb-utóbb a legtöbben eljutnak az elfogadás/feldolgozás szakaszáig. Ne feledd! Egyszer te is leszel a kör közepén, ez biztos…

Miről olvasnál szívesen?