Egyetem? Diszlexia? Nyelvvizsga?


“A diplomához egy középfokú nyelvvizsga szükséges. Sajnos, anititalentum vagyok. Hiába igyekszem, nem megy. Több kurzusra jártam már, százezreket adtam nyelvtanulásra. Mindenem megvan ezen kívül… a neten töltöttem ki teszteket, és mindegyik szerint a nehézségeim magyarázata a diszlexia. De hiába magyaráztam a tanulmányi osztályon, nem érdekelte őket. Annyit tudtak javasolni, hogy gyakoroljak többet, és biztosan menni fog.”

Ehhez hasonló leveket tucatszámra kapok. De nézzük szépen sorjában!

1. A neten található tesztek azért nem mindentudók. Beláthatod, hogy az egyetem nem adhat kedvezményeket ilyenek alapján. Ráadásul túl könnyű lenne visszaélni velük.

2. A nyelvtanulási nehézségeid magyarázata máshol is rejtőzhet, nem feltétlenül vagy diszlexiás, amiért lassabban és nehezebben tanulsz, mint a barátaid. Akár pszichológiai okok is állhatnak a háttérben, pl. a kudarcra ítéltség séma. Ezt a felsőoktatási intézménynek nem dolga méltányolni, ám (segítséggel) kiküszöbölhető. Ahogy az esetleges rossz tanulási technikáidon is változtathatsz.

3. A valóság, hogy az egyetem akkor fog érdemben foglalkozni az ügyeddel, ha hiteles szakvéleménnyel rendelkezel. Lehet, hogy már középiskolában, az érettségi során is kaptál kedvezményeket. Ebben az esetben könnyű dolgod van. Mutasd be a megyei/fővárosi pedagógiai szakszolgálati intézmény, illetőleg a megyei vagy országos szakértői bizottságként eljáró tagintézménye (valamint a jogelőd tanulási képességvizsgáló szakértői és rehabilitációs bizottságok, és az országos szakértői és rehabilitációs bizottságok) által készített véleményt, és fogsz kapni bizonyos kedvezményeket. (A Nevelési Tanácsadó véleménye nem elég, BNO kód kell!) Az azonban valószínűtlen, hogy a teljes nyelvvizsga alól felmentenének. Az írásbeli részre azonban esélyed van.

4. Ha a középiskolában nem vizsgáltak ki, akkor bárhol is élj, disz… ügyben Budapest Főváros Kormányhivatala Rehabilitációs Ellátási és Szakértői Főosztályát kell keresned. Ingyenes 🙂

5. A kedvezményeket részletesen a 2015/87 Kormányrendelet 62. paragrafusától olvashatod. Pl. kaphatsz hosszabb időt a vizsgára, mint mások, és írásbeli helyett szóbeli felelet formájában adhatsz számot a tudásodról.

+1: Én is azt javaslom, hogy gyakorolj, amennyit csak lehetséges, nyelvtudás nélkül ugyanis csökkennek a munkaerőpiaci esélyeid.

Ez a cikk a 2017-es júliusi állapotokat tükrözi.