Átlagfizetés, fizetések eloszlása


Időnként megkérdezem ügyfeleimet, hogy milyen nettó (= amit a számládra utalnak) fizetésben gondolkoznak. A 16-30 évesek tipikus reakciója: elkezdik számolgatni (már aki még nem tette meg), hogy mennyi pénzből tudnának kényelmesen megélni. Úgy hatszázezer körül – mondják. Van egy rossz hírem: a világon senkit nem érdekel, hogy te albérletet, mozit és péntekenként éttermi vacsorát akarsz kihozni a béredből. A munkáltató azt nézi, hogy mennyi hasznot hozol neki. Ha havi 200 000 Ft fut majd be a tevékenységed révén, akkor a rád szánt összeg legfeljebb ennyi, de valószínű, hogy kevesebb lesz. Igen. Adóstul.

A fizetesek.hu által gyűjtött adatok alapján Budapesten az alkalmazottak…

– 4%-a keres bruttó 625 000 és 712 500 Ft között.

– 6%-a kap bruttó 712 500 és 800 000 között.

A bruttó átlagbér 413 055 Ft. Az oldal kérdőívét kitöltők 60%-a ennél kevesebbet keres.

Ha ez egy országos, reprezentatív (tehát minden társadalmi csoportot képviselő) felmérés lenne, a százalékok, úgy gondolom, másként alakulnának. Kevesebben lennének a 600-800 ezer körüli csoportokban, és jóval többen 413 055 Ft alatt, mint 60%. Érdemes bogarászni a KSH honlapját!

2017. februári átlagkereset, gyorsjelentés

Havi bruttó átlagkeresetek régiónként, adattábla

Ez nem jelenti, hogy le kellene mondanod a hatszázezres álomról. Csak tartsd észben, hogy egyetlen fillér sem jár automatikusan. Oda kell állnod a célod mögé: tanfolyam(ok)ra járni, nyelve(ke)t tanulni, könyveket olvasni, állásinterjúkat hajtani, üzleti tervet készíteni, vállalkozni. Költözni. Sóhajtozni nem elég!

Miről olvasnál szívesen?