Bombakeresés prepare/enrich teszttel


A prepare/enrich egy párkapcsolatot vizsgáló teszttár. Nem is akármilyen! Ugyanis a jelenlegi veszélyek mellett a jövőbelieket is megmutatja. Mint egy bombakereső kutya. Kiszagolja a robbanóanyagot, mielőtt még…

A csomag Dr. David Olson munkásságán alapul, és jelenleg négy, rendkívül alaposan validált (tehát bizonyítottan azt méri, amire szánták), különféle élethelyzetekre kidolgozott változatból áll:

  • Prepare: A nevében is benne van – felkészülést jelent –, hogy olyan pároknak javaslom, akik fontolgatják a házasságot vagy az összeköltözést, és szeretnének előre megismerni a rájuk váró potenciális nehézségeket.
  • Prepare MK: Hasonló az előzőhöz, de olyan párok számára készült, ahol az egyik/mindkét félnek van már gyermeke.
  • Enrich: A szó gazdagítást jelent. Olyan párok számára készítették, akik már több éve együtt élnek, függetlenül attól, hogy házasok-e vagy sem, így a felkészülésről a kapcsolat fejlődésre terelődik a hangsúly.
  • Mate: Ez a teszt az 50 feletti párokat célozza meg. Őket már az olyan kérdések is foglalkoztatják, mint az unokák, a nyugdíj, a halál, az örökségük sorsa – Olson és munkatársai pedig figyelembe vették.

165 kérdés, amelyek arról szólnak, hogy milyennek látod… (a lista nem teljes, de nagyjából a négy változat közös témáit ragadja meg):

– kettőtöket együtt általában

– a saját és partnered szerepét a kapcsolatban

– a másik személyiségét

– a származási családodat (ahol felnőttél)

– a kommunikációtokat

– a konfliktuskezeléseteket

– a szexuális életeteket

– a pénzügyeitek bonyolítását

– a szabadidőtök eltöltését

Az értékelés során aztán összepárosítják a válaszaitokat. Ha pl. te 6 pontot (maximális elégedettség) adsz a szexuális életetek gyakoriságát illetően, partnered viszont egyest, az bizony felkiáltójel.

De a tesztek kimenetét képezi a pár- és családszerkezeti térkép is.

Figyelem! Egyik változat nem jósolja meg a jövőt! Hadd álljon itt példaként, hogy jártam az akváriumommal! Sajnos elkövettem azt a hibát, hogy a kelleténél több halat vásároltam, miközben a szűrőm, amely eltávolítja a szennyeződéseket, gyenge volt. Ennek ellenére mindenki remekül érezte magát nagyjából fél évig. Többen figyelmeztettek, hogy előbb-utóbb rossz vége lesz, ám én csak mosolyogtam. Hiszen szépek, mozgékonyak voltak a neonjaim. Aztán elérkezett a július. A víz 25-ről 29 fokosra melegedett… a halak pedig pusztulni kezdtek.

Mi történt? Trópusi jószágok voltak, elvileg ki kellett volna bírniuk. De a melegben gyorsabban bomlik minden, a vízbe kerülő szerves anyagok (pl. végtermék) is. Szegény halacskák belefulladtak az ammóniába. De a környezet provokáló hatása nélkül (hőhullám) valószínűleg sosem nyilvánulnak meg a rendszer gyengeségei. Ha az Északi Sarkon élek, talán még ma is csak nevetek a vészjóslókon…