Vállalkozási formák: egyéni vállalkozás


Figyelem! Ez nem egy “hogyan csináld magad!” cikk! A részletekért fordulj könyvelőhöz! Csupán az alapokat szeretném megmutatni a vállalkozói létet fontolgatóknak.

Az egyéni vállalkozás szíve és lelke te vagy. Ez persze igaz lehet egy Kft esetében is, de ha az egyéni utat választod, akkor nem valamilyen fantázianév alatt, hanem, mint Nagy Ilona e. v. fogsz tevékenykedni. Így kell majd feltüntetni a honlapodon, a boltodban, az általad kiállított számlákon. Ettől az üzletedet még hívhatod Ruhabirodalomnak, de ez a te dolgod. Nagy Ilona, nyilvántartási szám, adószám… íme, a hivatalos adataid.

Ha ezt a bejegyzést olvasod, valószínűleg jogod van (vagy nem állsz messze tőle) egyéni vállalkozást alapítani. Cselekvőképesnek kell lenni; némi leegyszerűsítéssel: nagykorúnak. Kizáró ok, ha már birtokolsz egyéni céget, netán gazdasági társaság korlátlanul felelős tagja vagy. Büntetett előélet gond lehet, ellenőrizd!

S hogy mit kell tenned? Egyszerű. Az alapítást intézheted bármelyik okmányirodában, vagy elektronikusan, Ügyfélkapun keresztül. Egyetlen fillért sem kell fizetned, csak akkor, ha valamiért szeretnéd a régi vágású igazolványt a kezedbe fogni. Ez azonban felesleges: nem lesz rá szükséged.

Ám mielőtt belevágnál, döntést kell hoznod néhány kérdésben.

Először is. Ki kell választanod egy listából, hogy az általad végezni kívánt tevékenységeknek milyen kód (hatjegyű szám) felel meg. Azt is meg kell jelölnöd, hogy ezek közül melyik lesz a legfontosabb, ún. főtevékenységed.

Aztán: belépsz az ÁFA körbe, vagy sem? Röviden: ha a várható bevételed évi 8 millió Forint (2017) alatt marad, belföldre értékesítesz, vállalkozásodhoz csak minimális beruházás szükséges, akkor érdemes fontolóra venned az alanyi mentességet. Ez azt jelenti, hogy nem kell ÁFÁ-t felszámolnod, viszont a vásárlásaid ÁFA tartalmát sem vonhatod le, mert nincs miből.

És akkor a klasszikus formák főállású vállalkozóként…

  • tételes költségelszámolás: nagyon leegyszerűsítve úgy néz ki a dolog, hogy bevétel mínusz költségek=ami után százalékot fizetsz az államnak. Ha például keresel 200 000 Ft-ot, de 10 000-et a siker érdekében papírra költöttél, akkor 190 000 Ft után kell vállalkozói személyi jövedelemadót fizetned. Ez jelenleg 9%. Sajnos, még nincs vége: ahhoz, hogy a vállalkozásod pénze a te zsebedbe vándoroljon (és moziba mehess belőle), további kötelezettségeknek kell eleget tenned. Az osztalékadó 2017-ben 15%. Ezt még 14% EHO (egészségügyi hozzájárulás) fejeli meg. Ne szörnyülködj, nem vagy kész! Az igazi finomságok lentebb következnek…
  • átalányadózás: akkor fontolgathatod, ha évi 15 millió Forint alatt számítasz bevételre. (Kiskereskedelmi tevékenység esetén a határ 100 millió.) A forma azt jelenti, hogy nem kell a kiadásaidat összeadogatni és levonni a bevételedből, hanem egy bizonyos, tevékenységenként változó százalék után fizetsz 15% adót. Ha pl. a rád vonatkozó költségátalány 40%, akkor a megkeresett 4 000 000 Ft-ból automatikusan 2 400 000 Ft a jövedelmed. Ezt alapul véve kell perkálnod az államnak. De ezúttal sem ennyi az egész…

Mert hát, bejön a képbe a járulékfizetési kötelezettség. Sőt, valójában ez az elsődleges, hiszen a minimálbér, de inkább a garantált bérminimum (2017-ben 161 250 Ft) összegéből számolt 80 000 Ft/hó körüli összeget akkor is ki kell fizetned, ha egy fillér bevételed nincsen. Hangsúlyozom, hogy ez csak a lehető legkisebb szám! Amennyiben tételes költségelszámolást alkalmazol, vállalhatsz többet is. (Pl. mert szeretnél magasabb összegű táppénzt kapni betegség esetén.) A maradékot aztán kiveheted osztalékként. Átalányadózás esetén azonban nincs választásod. A járulékok alapja a jövedelmed lesz, feltéve, hogy elhaladja a kötelező mértéket. (A fenti példában a 2 400 000.)

A részletes szabályokat a személyi jövedelemadó törvényben, illetve a tb törvényben találod.

Na, de azért vannak a fentieknél kedvezőbb lehetőségek is 🙂

  • KATA (kisadózó vállalkozások tételes adója): ha ezt a formát választod, akkor elfelejtheted a fentieket, és havi 50 000 Ft megfizetésével majdnem minden kötelezettségedet teljesíted. A bevételi határ 2017-től 12 millió, de ÁFA mentességet csak 8 millióig élvezhetsz. Hátárnya, hogy nem kapsz az államtól támogatást pl. az egészségpénztárba utalt pénzed után, minden juttatásod (táppénz, gyed) alacsony összegű lesz, és nyugdíj szempontjából sem teljes értékű ez az adófajta. (Jobb a helyzet, ha vállalod a 75 ezres KATA fizetését.)
  • EVA (egyszerűsített vállalkozói adó): ezt induláskor nem lehet választani, ezért jelen írásban nem tárgyalom.

Figyelem! Ha dolgozol valahol legalább heti 36 órában, a fentiek egészen máshogy néznek ki! A KATA ekkor pl. csak 25 ezer, de az átalányadózás is kedvező lehet, amennyiben csak néha-néha vállalnál egy kis extra munkát.

Ha nappali tagozatos diák vagy, örülni fogsz a hírnek, hogy a KATA a tervek szerint kedvezően változik 2018-tól! Már neked is csak 25 ezret kell majd fizetned.

NE próbálj számolni a fentiek alapján! A bejegyzés messze nem tartalmazza a szükséges információkat. (Az iparűzési adó pl. teljesen kimaradt, pedig egyik formában sem lehet megúszni.) Ha már itt tarunk, egyéb honlapok alapján se! Kérdezz könyvelőt, a hiányos tudás ugyanis sokba kerülhet!