WordPress, a honlap lelke


A pályaválasztási avagy karrier tanácsadás gyakori témája egy leendő vállalkozás. S már hangzik is a megállapítás: De ahhoz honlap kell! Igen, valószínűleg. A jó hír, hogy nem kell százezres költségekbe verned magad. A WordPress segítségével lényegében ingyen profi weboldalt varázsolhatsz. Íme, az alapok…

A WordPress egy CMS rendszer. Helyesebben CM, hiszen a betűszó feloldása: content management system, azaz tartalomkezelő rendszer. Eredetileg blogok számára dolgozták ki, manapság azonban, becslések szerint, a weboldalak 50-60 százalékát WordPress motor hajtja. Az enyémet is 🙂

A wordpress.com lapon ingyenes regisztrációt követően ki is próbálhatod. Szigorúan csak tanulmányi, illetve magáncélra! A vállalkozásod számára ugyanis nem lesz alkalmas a www.valami.wordpress.com elérhetőség. Ha komolyan gondolod, szükséged lesz egy www.valami.hu, esetleg egy com végződésű domain névre. Ilyet 1-4 ezer Ft/év áron vásárolhatsz. Kelleni fog továbbá tárhely is: 3000-4000 Ft/év.

Amint bevásároltál, kezdheted is! A magyar wordpress oldaláról töltsd le a motort (ingyenes), és telepítsd a tárhelyedre. Ez nem túlságosan nehéz feladat, tekintve, hogy cikkek és Youtube videók sokasága foglalkozik a témával. Tényleg könnyű, ne ijedj el! Megnézed/elolvasod, és menni fog! Aztán uccu neki. Válassz sablont; ez fogja meghatározni az oldalad színeit, a betűtípusokat, az elrendezést. (Ingyenes és fizetős változatokat is találsz, csak írd be a keresőbe, hogy WordPress themes!) Hamar fel fogod fedezni a pluginok (bővítmények, segédprogramok) világát is. Ezek nagyobb részt nem kerülnek semmibe; vagy csak a prémium verziójukért kell fizetni. De rendszerint elég az alapváltozat. A legszebb az egészben, hogy bármit kigondolhatsz, lesz rá megoldás! Webáruházra is.

Ami, ha nem is létszükséglet, de megkönnyíti az életedet: angol tudás! Bár a WordPress létezik magyarul, sőt, pluginok is, ez utóbbiak közül a legtöbb azért angol. A támogató fórumok is.

És ami csak minimálisan fog hiányozni: HTML, CSS és PHP ismeret. Rá sem kell kattintanod a kód részre, ha nem akarsz. De miért ne próbálnád ki? Nem igényel túlságosan mély tudást átméretezni egy betűtípust, szélesebbre venni az oldalsávot vagy beilleszteni egy plusz aljzat-sávot. Hamar belejössz, és egyedibbé válik a honlapod!