A gyász és szakaszai


A gyász az a reakció, amit valakinek vagy valaminek az elvesztése vált ki. Haláleset, szakítás, válás, vetélés, a céged csődje, egy balesetet vagy betegséget követő funkcióveszteség. (Pl. a továbbiakban csak bottal tudsz járni.) Az emberek nagyobbik része a következő szakaszokat járja meg, bár nem feltétlenül ebben a sorrendben. (És visszalépések is lehetségesek.)

1. Elutasítás/tagadás

Sok érintett úgy érzi, mintha egy (rém)álomba csöppent volna. “Semmi baj! Felébredek, és minden visszatér a régi kerékvágásba!” – gondolják. Mások, mintha kívülről néznék az eseményeket, akár egy filmet. “Ez nem velem történik!” – pörgetik a fejükben. De olyanok is akadnak, akik teljesen elzárkóznak a világtól. Csak ülnek vagy fekszenek, esetleg számítógépes játékokba menekülnek. Szélsőséges esetben semmiféle ingerre nem reagálnak.

2. Érzelmek felszakadása

Az uralkodó érzés a düh, ami irányulhat a valódi bűnösre (pl. a balesetet okozó autós), az univerzumra, Istenre… stb. Gyakori az önhibáztatás is.

3. Alkudozás

Ilyenkor az emberek titokban vagy nyíltan alkudozni próbálnak. Ha vallásosak, akkor Istennel, ha nem, akkor a sorssal. Jellemző, hogy fogadalmakat tesznek a gyógyulásuk, az exük visszaszerzésének érdekében. “Ha átrágom magam a volt férjem összes kedvenc könyvén, majd érdekesnek talál, és itt fog könyörögni az ajtómban.” – hangozhat egy vállalás. És csakugyan. Az illető belevág.

4. Depresszió

A gyászolóban tudatosul, hogy a vesztesége végleges. A munkahelye megszűnt, volt barátnője mással jár, és a lába sem fog kinőni. Mély szomorúság, erőtlenség, érdektelenség jellemzi.

5. Elfogadás

Az illető végre felszabadul. Könnyek nélkül képes beszélni a történtektől, új munkát keres, tanfolyamot kezd, randizni jár, akadálymentesítteti a lakását…

Ugyan más formában, de sokat felvillant a gyász során megjelenő gondolatokból és érzésekből a Szépség és a Szörnyeteg “Mától mindig várok rád” című dala. Azután hangzik el, hogy Belle elhagyja az őt szerető Szörnyeteg kastélyát. Ha beszéled a nyelvet, hallgasd meg eredetiben, angolul is, szerintem jobban átjön!

Pszichológusi segítségre akkor van feltétlenül szükség, ha a gyászoló a kelleténél tovább ragad egy-egy lépcsőfokon (a normális általában hosszabb, mint amit a rokonok “engedélyeznek”!), vagy a reakciói nagyon extrémek. Mondjuk nem eszik, koszban él, néhány hét elteltével sem képes ellátni a munkáját, öngyilkosságról beszél, rendszeresen alkoholizál, hatalmas összegeket költ nyilvánvaló képtelenségekre (pl.: halottlátókra), pszichoszomatikus tünetek (fejfájás, alvási nehézségek) gyötrik… de felkereshetsz akkor is, ha mindezeket nem tapasztalod. Ebben az esetben 1-3 alkalom bőven elegendő lesz kibeszélés és feszültségcsökkentés gyanánt.