Relaxáció tévhitek


Nézzünk néhány (helyenként egészen elképesztő) tévhitet, amit fórum hozzászólásokból szemezgettem.

“Relaxáció? Soha! Egyszer megpróbáltam. Az oktató előmondta a szöveget, nekünk magunkban ismételni kellett. Ez oké. Csak hát, jött, hogy beszívom a kozmikus energiát…”

Sokféle relaxációs eljárás létezik. Az általam oktatott autogén tréningben nem szerepel ilyesmi.

“Szó volt arról, hogy az iskolákban kötelezővé teszik a relaxációt. Szerintem ez elfogadhatatlan. Nem akarom, hogy valamiféle keleti vallással tömködjék a gyerekem fejét!”

Nem fogják. Csak annyit szeretnének elérni, hogy a fiatalok megtanulják lecsillapítani a stresszhez kötődő testi reakcióikat. (Gyorsuló szívdobogás és lélegzetvétel, befeszülő izmok, hideg végtagok…. stb.)

“Méghogy lassuljon a szívdobogás! Meg ne álljon?”

Sem te, sem más nem tudja szavakkal leállítani a szívdobogásodat. De természetesen nem is cél. Egy kicsit csökkenni fog a pulzusod, ahogyan elalvás előtt. Ennyi.

“A relaxációban azt parancsolják az embernek, hogy ne vegyen levegőt. Ez már bűncselekmény!”

Ha létezik is olyan eljárás, amely során ilyen utasítást kapsz, akkor sem az a cél, hogy megfulladj. Nem is volna lehetséges. Nyugodtan próbáld ki: legfeljebb 1-2 percig fogod tudni visszatartani a lélegzetvételt.

“Relaxáció? És ha a vezető valami olyan parancsot épít belém, amit nem szeretnék?”

Azt hiszem, hogy az információid filmekből származnak. Relaxált állapotban valóban fogékonyabbak vagyunk különféle utasításokra (szuggesztiókra), de ez nem jelenti azt, hogy az oktató bármire rávehet. Nem vagy robot, aki csak úgy engedelmeskedik! Sem a relaxációs gyakorlatok végzése alatt, sem utána!

“Még csak az hiányzik, hogy a gyerekem benne ragadjon ebben a vudu állapotban!”

Ez mit jelent? A legnagyobb veszély a fiadra/lányodra nézvést, hogy elalszik. Relaxációhoz hasonló állapotot mindannyian, nap mint nap átélünk! Pl. merengés, csukott szemmel pihenés…

“Autogén tréning tanfolyam? Hogy is ne! Rendőr vagyok. Nem akarok elpuhulni.”

Mit értesz elpuhulás alatt? Nyilván nem fogod hagyni, hogy megverjenek…

“Az autogén tréninggel gyógyíthatók a betegségek.”

Bármilyen relaxációs technika segíthet kordában tartani a betegségeddel járó stresszt, illetve szerepe lehet a fájdalmaid csökkentésében, de meg egyik sem gyógyít!