Behódolás séma


A kóros egymásra utaltság tartományban járunk. A behódolás séma birtoklója úgy hiszi, hogy érzelmeit és szükségleteit mások igényeinek kell alávetnie. A feleségének, a főnökének… stb. Mert ha nem… nos, akkor valami szörnyűség következik: elhagyják, bántják (tettekkel vagy szavakkal), kritizálják, elutasítják.

Angol elnevezés: subjucation (sb).

A séma hátterében leginkább az elhagyatottság-instabilitás, a bizalmatlanság-abúzus és az érzelmi depriváció állnak. Ennek megértéshez vegyük példának Jakabot és Hildát, akik bizony sokat veszekszenek. Hildának a munkahelyén is nehézségei vannak, a kis Lili épp óvodás lett, folyamatosan betegeskedik… egy napon betelik a pohár, Hilda kiborul, és az anyjához költözik. Aztán vissza. Majd megint el. És így megy, évekig. Az öt-, hat-, hétéves Jenő pedig nem ül le, és elemzi a helyzetet racionálisan, hanem (sok-sok kognitív torzításon keresztül) arra a következtetésre jut, hogy az emberekre bizony nem lehet számítani: jönnek, mennek, jönnek, mennek… Ez az elhagyatottság séma. Jenő pedig választhat, hogy elfogadó, elkerülő vagy túlkompenzáló jelleget öltsön a viselkedése; netán érlelni kezdi magában a gondolatot: “Tegnap nem vittem ki a szemetet, hiába kért anya. Ma elment. Jobb, ha ezentúl engedelmeskedem.” Vagy: “A múltkor haragudtam anyára. Kiabáltam. Már pakolta is a bőröndjét. Többé egy szót sem szólok, legyek akármennyire dühös!” El is készült a behódolás séma.

A legtöbben elfogadással reagálnak:

– megengedik, hogy mások irányítsák az életüket

– bármilyen körülmények között alkalmazkodnak (aztán szívják a fogukat)

– nem fejezik ki a haragjukat, csak célozgatnak rá (képeket vágnak, sértődötten elvonulnak, duzzognak)

– fejfájás, hasfájás, rejtélyes testi tünetek

A séma elkerülői irtóznak minden konfliktushelyzettől.

A túlkompenzálók lázadnak, akkor is, ha jóval célszerűbb volna alkalmazkodniuk. Mintha (egy másik elmélet szakkifejezésével élve) folyamatosan lázadó gyermek énállapotban lennének.

Ajánlott folytatás: Mikulások klubja: önfeláldozás séma