UFÓ vagyok? Társas izoláció séma


“Más vagyok, mint a többiek. Nem tartozom közéjük.” – így látja a társas izoláció-elidegenedettség séma birtokosa. “Nem passzolok sehová.” “Kívülálló vagyok.”

Angol név: social isolation-alienation (si).

A ‘si’ bárkinél kialakulhat, aki úgy nőtt fel, hogy különbözik a többiektől. Pl. mozgássérült, az átlagnál butább vagy intelligensebb, gazdag vagy szegény, magas vagy alacsony, kisebbséghez tartozik, különlegesen szép, cukorbeteg, örökbefogadott, fogszabályozót hord… stb.

Ha az illető elfogadja a sémát, akkor folyamatosan a különbségeket keresi. Ezzel párhuzamosan, nem látja meg a hasonlóságokat más emberekkel.

Aki elkerüli a sémát, az nem jár társaságba. Ettől függetlenül, lehet családja és mély barátságai… de nem megy el pl. az unokatestvére ballagását követő ünnepi vacsorára.

És aki túlkompenzál? Ő az, akik kényszeresen igyekszik beilleszkedni. Bárhová. Oda is, ahol valóban nem látják szívesen. (Pl. mert… a pontok helyére lényegében bármi kerülhet.)

S mi történik a pszichológiai tanácsadáson? Megtanulod észrevenni a másokkal közös vonásaidat. De azt is, hogy a különbségekre ne falként, hanem erőforrásként tekints. Megszabadulsz attól a kényszertől, hogy megfelelj, bármi áron. El fogod tudni dönteni, hogy kiknél ésszerű próbálkoznod. (A tanácsadás célja NEM az, hogy minden társasággal megtaláld a hangot! Ez ugyanis a túlkompenzáció erősítése volna.)

Ha teszett, oszd meg! Ezzel a Facebook/Twitter oldalára kerülsz, akik elhamoznak sütikkel 🙂