Csökkentérték-szégyen séma


Az a hit, hogy valami alapvető baj van veled, éppen ezért nem is vagy érdemes a szeretetre, illetve a kapcsolódó szégyen érzete. Népszerű kifejezéssel élve: nincs önbizalmad.

Angol elnevezés: defectiveness-shame (ds).

Aki elfogadja a sémát, az olyan világban él, ahol neki valamiféle defektje van. Az illető annyira ragaszkodik az elképzeléséhez, hogy hiába kap pozitív visszajelzést (“Nahát, milyen jó meglátásaid vannak!”), nem veszi komolyan. (Á, a Béla még nem ismer… ) Komolyabb esetben kritikus, akár bántalmazó partner mellett köt ki.

A séma elkerülése olyan viselkedésformák összességét jelenti, amelyek biztosítják, hogy az illető ne szembesülhessen saját csökkentértékűségével. Kerüli a társaságot, a közeli kapcsolatokat, az olyan helyzeteket, ahol kiderülhetne az “igazság”.  Kudarckerülő: egy teljesítmény-szituációban (pl. vizsga, munkahelyi megmérettetés) a bukás elkerülése mozgatja őt, nem a siker. Mércéjét túl alacsonyra, esetleg túl magasra helyezi. A földhöz közel rakott lécet könnyű megugrani; nincs benne a bukás kockázata. A túl magas szint biztos kudarc; na, de nem az igazi fajtából. Hiszen olyasmit vállalt, amiről az első másodpercben nyilvánvaló: ez azért nem várható el tőle…

Aki túlkompenzálja a ‘ds’ sémát, az enyhébb esetben kritikus másokkal, súlyosabb esetben viselkedése állandó dicsekvésbe, arroganciába, nagyképűségbe torkollik.

Ajánlott: UFÓ vagyok? Társas izoláció séma