Emocionális (érzelmi) depriváció séma


A depriváció megfosztottságot jelent. S aki ezzel a sémával rendelkezik, az valóban hiányt él meg. Úgy gondolja, hogy eddig sem kapott, és soha nem is fog…

– fizikai törődést (ölelgetés, simogatás)

– meghallgatást, megértést

– segítséget (védelem, jó tanács)

… kapni. Egyetlen árva lélektől sem.

Angol elnevezés: emotional deprivation (ed).

A háttérben elsősorban rideg, nem támogató, a megértést nélkülöző szülői magatartás áll. Kevésbé súlyos probléma, mint az elhagyatottság-instabilitás séma, különösen, ha a három közül csupán egyetlen területen jelentkezik. Az ‘ed’ érintettjei (más sémák megléte nélkül) nem szoktak nagy tragédiákról vagy súlyos bántalmazásról beszámolni. Sokkal inkább az igényeikkel szembeni érzéketlenség jellemző. Pl. a szülők figyelmen kívül hagyják, mit szeretne a gyerekük ajándékba, és a saját fejük után mennek. Mondjuk, Hilda és Jakab Lilije legóra vágyik, de egy kislánynak az nem való, ezért babát kap. Ha pedig csalódottságában sírni kezd, leszidják, mert az ajándéknak örülni illik.

Amennyiben elfogadod a sémát, szeretetlennek és magányosnak érzed magad, legyél egyedülálló vagy élj kapcsolatban. Ez utóbbi nem is csoda, hiszen újra és újra azon kapod magad, hogy olyan partnert választasz, aki nem tölti be az érzelmi szükségleteidet. Pl. túlságosan elfoglalt, hogy figyeljen rád. (Nem mintha kérnéd :))

Ha elkerülöd, akkor a szokásos stratégiák közül választhatsz: különféle pótcselekvésekbe vagy függőségekbe menekülsz, senkit nem engedsz közel magadhoz.

Amennyiben túlkompenzálsz, akkor érzelmileg követelődzően viselkedsz. Fegyvertárad részét képezi a sírás, a hiszti, a sértődött elvonulás. Szélsőséges esetben az öngyilkossággal való fenyegetődzés.

Az Ed séma vastag és átláthatatlan falat emel közéd és a többi ember közé. Megakadályoz a valóban közeli kapcsolatok kialakításában. Éppen ezért, ha magadra ismertél, fordulj pszichológushoz!

Ajánlott folytatás: Csökkentértékűség-szégyen séma