Elhagyatottság-instabilitás séma


Ha ezzel a sémával rendelkezel, akkor olyan modellt alkottál a világról, amelyben különös hangsúlyt kap az emberi kapcsolatok múlékonysága. Persze, racionálisan nézve előbb-utóbb tényleg minden kapcsolat véget ér, ha másként nem, ötven év házasság után valamelyik fél meghal. Ám az egészséges ember nem szokott ettől rettegni az első randin. Ahogy egy esetleges megcsalásról sem fantáziál.

Angol név: abandonement-instability (ab).

A háttérben a kiszámítható gondoskodás iránti szükségleted frusztrációja áll. Talán ide-oda dobáltak, akár a gyermekvédelmi rendszeren belül, akár a nagymamáid, nagynénjeid között. Vagy alig-alig láttad a szüleidet, miközben a bébiszittereid havonta váltották egymást. Esetleg meghalt az anyukád.

Hogy mi történik, ha elfogadó megküzdési stílust alkalmazol, azt részletesen leírtam itt. Nagy vonalakban arról van szó, hogy hajlamos vagy elébe menni a pofonoknak, és sorozatosan olyan partnerek mellett kötsz ki, akik valamilyen szempontból elérhetetlenek (pl. házasok).

Ha kerülöd a sémát, akkor súlyosabb esetben egyáltalán nem mész emberek közé. Picivel jobb, ha “csak” azt nem engeded, hogy a barátságaid, szerelemeid elmélyüljenek. Hogyan is élhetnéd bele magad? Hiszen úgyis rossz vége lesz. Úgyis elhagynak. De az is elképzelhető, hogy nem látod meg, ha a partnered csakugyan kifelé kacsintgat. Ha pedig mégis gyanús jelre akadsz, kimagyarázod. Hiszen olyan, hogy véget ér egy kapcsolat, nem létezik! Nem létezik! Nem létezhet.

Ha túlkompenzálsz, akkor igyekszel megelőzni a katasztrófát. “Nem hagynak el! Ezúttal nem” – fogadkozol. És ötpercenként hívogatod a barátodat/barátnődet. Meg féltékenykedsz.

Ha magadra ismertél, van megoldás! Jelentkezz pszichológiai tanácsadásra!

Ajánlott folytatás: Bizalmatlanság-abúzus séma