Alvásparalízis


Az alvási bénulás (más néven alvási paralízis) felébredéskor vagy elalvás előtt jelentkezik. Az érintett – legfeljebb néhány percig – a szemén kívül egyetlen izmát sem képes mozgatni.  Előfordulhat egészséges személyeknél is, de kapcsolódhat a narkolepsziához. (Alvásbetörések nappal.)

Aki átélte, az valószínűleg tudja, hogy az illusztrációként használt kép nem véletlen. Az állapot ugyanis különösen élénk, sokszor ijesztő hallucinációkkal jár. Van, aki tanúja, hogy ketten megbeszélik: elvágják a torkát. Más látja is a kést. Vagy a szellemeket. Esetleg az ördögöt.

S hogy mi az oka?

Emlősöknél és madaraknál az alvás két, élettanilag különböző formája ismert:

– NREM (non-rapid eye movement, vagyis gyors szemmozgások nélküli)

– REM (gyors szemmozgássokkal tarkított, ilyenkor álmodsz)

A NREM alvás során az izmok elernyednek, megjelennek a béta, théta majd delta agyhullámok. Kb. a teljes alvásidő 70-80%-át teszi ki. A REM alvás során viszont agyad mintha ébren volna. Amikor pl. medve elől szaladsz, valóban kiadja az utasításokat. Teljesen ésszerű védekezési mechanizmus, hogy közben egy másik terület blokkolja az akaratlagosan mozgatható izmaidat. Ez rendben is van, ha éppen alszol. De ha a tudatod, tévesen, túl korán/későn szűnik meg pislákolni… íme, az alvási paralízis.

Fontos tudni, hogy a jelenség fiziológiailag veszélytelen. A károk pszichések: már órákkal a lefekvés előtt  megjelenhet a szorongás. Olyan szinten, hogy a szenvedő alany el sem tud aludni.

Sajnos, a gyógymód jelenleg ismeretlen. Néha próbálkoznak antidepresszánsokkal, de az eredmények nem meggyőzők. Csak annyit tudunk, hogy gyakrabban jelentkezik feszült, nehéz élethelyzetekben.

Amit tehetsz:

– Próbálj mozogni! Ha nehéz is, icipicit általában sikerül, s ez kiugraszthat. (Kezdd pislogással!)

– Rendszerint működik a valóságkontroll annyira, hogy tudatosíthatod: álomfigurákat látsz, hallasz.

– Avasd be a partneredet! Megtanulhatja észrevenni a jeleket (pl. halk nyögések) rajtad, és fölébreszthet.

– Mondogasd sokszor, hogy a jelenség ártalmatlan!

– Emlékezz, hogy nem vagy egyedül! Becslések szerint az emberiség 50%-ával előfordul.

Az alkalmak ritkításáért: autogén tréning