Fogyókúra és autogén tréning


Tudtad, hogy a fogyókúrád sikerét elsősorban lelki tényezők hátráltatják? Ilyenek lehetnek…

Kognitív torzítások

Erről máshol már írtam. A fogyókúra tekintetében valahogy így néz ki a dolog: “Á, ma már úgyis túl sokat ettem reggelire. Hadd jöjjön csak az a süti!” S hogy mi áll mögötte? Mondjuk, fekete-fehér gondolkodás. (“Ha nem megy tökéletesen, minek csináljam?”) Esetleg címkézés. (Kövér voltam, vagyok, leszek! Értelmetlen küzdeni.”)

A stresszorokkal szembeni csökkent ellenállóképesség

Ez két részből tevődik össze.

– Mennyi stresszt engedsz be? Ez függ az alkalmazott torzításaidtól. Sok torzítás = sok feszkó.

– Mit kezdesz azzal, ami elért? Nagyon, nagyon lényeges, hogy megfelelően kezeld a feszültségeidet! Beszéld ki, mozogj, nézd meg a kedvenc filmed… a halmozódó stressz ugyanis felborítja a szervezeted működését. A keletkező hormonok (pl. adrenalin, kortizol) többek között fokozzák az inzulinrezisztenciát, amely a plusz kilók melegágya!

Amikor szénhidráttartalmú ételt (kenyér, tészta, péksütemény, krumpli, rizs, gyümölcsök) veszel magadhoz, szervezeted inzulint termel. Ez egy olyan hormon, amely bejuttatja a glükózzá (egyfajta cukor) bontott ételt a véráramból a sejtekbe. Ha tudja. Inzulinrezisztenciának azt az állapotot hívjuk, amikor a kulcs csak nehezen illik a zárba. Tested észleli, hogy gond van: az éltető cukor nem jut el a megfelelő helyre. Logikus, hogy több inzulin termelésével reagál. Csakhogy, ez az anyag, a kelleténél nagyobb koncentrációban, igencsak romboló hatású. Megjelenik az úszógumi, jönnek a kilók, a pattanások az álladon, ha nő vagy, rendetlenkedni kezd a menzeszed.

Sajnos, még nincs vége. A megnövekedett inzulinszint hatására ugyanis szervezeted még tovább fokozza a különféle stresszhormonok termelését. Riadó! Veszély! Nem csoda, hogy lassan, de biztosan, az alvás is nehezebb lesz. Na, most: kimutatták, hogy már 1-2 éjszakányi forgolódás is negatív hatással van az inzulinrezisztenciára. Tehát, az eredmény: még több inzulin a véredben, ami, ugye, ismételten növekedést okoz az adrenalin szintedben…

Összegezve, ha kissé lebutítva is: stressz = inzulinrezisztencia, inzulinrezisztencia = stressz.

És akkor el is érkeztünk az autogén tréninghez. Kutatások sokasága bizonyította, hogy a rendszeres gyakorlás képes kiugrasztani a fenti spirálból. Így a technika alkalmas eszköz a diétád támogatására.

Rögzült viselkedési szokások

Belépsz a boltba, és már mész is a tepertős pogácsáért? Egyszerű, beléd ivódott automatizmus, amelyet érdemes átírni a siker érdekében. Pontosan erre való az autogén tréning középfoka: megtanulhatod, hogyan adj magadnak szuggesztív, a viselkedésedet módosító utasításokat. Leírás…