Felnőttkori diszlexia


A diszlexia egy speciális olvasási nehézség. Társaival (diszkalkulia, diszgráfia) bizony sokak életét keseríti meg. Ma már szerencsére odafigyelnek a szűrésére, így általában, mire egy gyerek iskolába megy, kiderül, ha veszélyeztetett. Nem volt ilyen szerencsés a mai harmincas, negyvenes korosztály. Így, ha alig-alig tudsz koncentrálni, kevered a hasonló betűket (akár látvány, akár hangzás alapján), rosszul megy a fejszámolás, gyenge a szövegértésed, sokszor félrehallod az utasításokat, lassan haladsz a munkahelyi feladataiddal, bizony, akár érintett is lehetsz. Töltsd ki ezt a tesztet! Ha az eredmény pozitív:

– fejleszd a figyelmedet! Katt ide!

– szabadulj meg az átélt kudarcok káros hatásaitól! Az autogén tréning megfelelő forma erre, ráadásul koncentrációfejlesztő hatása is van.

– vegyél részt tanulásfejlesztésen! Olyan (bevált) technikákkal fogsz megismerkedni, melyeket az emberi agy működésének ismeretében fejlesztettek ki. (Igen, a diszlexiás agy ismeretében is!) Hatékonyságuk kutatások sokaságával bizonyított. Diszlexiádat ugyan nem fogják megszüntetni, de az életedet száz százalék, hogy megkönnyítik.

Ha nagyon elszánt vagy, belevághatsz abba is, hogy képzett tanár (elsősorban logopédus) segítségével újratanulod az olvasást. Első körben tesztelésre számíts: meg kell ugyanis keresni, hogy hol akadtál el: a betűket kevered, a szavak szótagolása okoz gondot, vagy látszólag hibátlanul olvasol, csak éppen két mondat után elveszíted a fonalat?

Egy próbát megér:

– diszlexiások számára kidolgozott betűtípus használata (link jobbra, a dobozban)

ChromaGen lencsék (nincs vele tapasztalatom)

– homloklebeny torna (nem találtam olyan honlapot, amit szívesen beszúrnék)

Az eredmény azonban a legtöbbször negatív. Problémád attól még lehet: gyakorlatlanság, kisebb képességbeli gyengeségek (pl. a figyelem irányításának nehézsége), a számodra megfelelő tanulási módszerek ismeretének hiánya. Ajánlom a tanulásfejlesztés-olvasásgyorsítás öntanuló munkafüzetet.

Miről olvasnál szívesen?